Чи треба платити оренду: коментар Роксолани Підласи

17:30, 3 апреля 2020
Верховна Рада змінила порядок оплати оренди під час карантину.
Чи треба платити оренду: коментар Роксолани Підласи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада на позачерговому засіданні схвалила законопроект №3275 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)». До прикінцевих положень Цивільного кодексу внесли пункт 14, який змінює порядок виплат орендної плати на період карантину. Думки правлячої фракції та влади в коментарі «Судово-юридичній газеті» озвучила заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Роксолана Підласа.

Чи дійсно згідно законопроекту на час карантину особи можуть не платити орендну плату незалежно від форми власності?

Це не зовсім так. Законопроектом передбачено, що з моменту встановлення карантину, введеного постановою Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11 березня 2020 року № 211 (з наступними змінами і доповненнями), і до його завершення в установленому законом порядку наймач може бути звільнений від плати за користування майном відповідно до частини шостої статті 762 цього Кодексу.

Цивільний кодекс передбачає дві можливості:

Наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася.

Наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.

Якої категорії осіб стосується дозвіл не платити оренду?

Залежить від того, наскільки зменшилася можливість користуватися майном. Наприклад, супермаркети, які орендують приміщення і чия діяльність не заборонена, та які працюють у звичайному режимі – мають платити згідно умов договору. А кав’ярня, що закрита у зв’язку із обмежувальними заходами і не може користуватися орендованим приміщенням для своєї діяльності взагалі – може бути звільнена від плати, згідно положень ч.6 ст. 762. В той час як ресторан, який працює лише за рахунок доставки, але все ж працює, має право вимагати зменшення плати.

Яке покарання передбачене орендодавцям, якщо вони будуть змушувати платити орендну плату?

Таких покарань не передбачено. Орендатори просто повинні використовувати положення Закону та вести переговори з контрагентами. Якщо виникатимуть спори щодо розмірів орендної плати – завжди є можливість звертатися до суду з позовами. 

Яка система захисту орендарів передбачається?

На наш погляд, ми максимально збалансували цю економічну гарантію. Тобто ті, хто працює та заробляє, як і раніше – мають платити, як раніше. Ті, в кого є проблеми, зможуть тимчасово платити менше, але таким чином, щоб негативні наслідки для орендодавця були максимально мінімізовані. Якщо орендодавцю безпідставно не платитимуть, то він має право звертатися до суду із позовами про стягнення таких сум. 

Чи передбачена система відшкодувань для орендодавців?

Звісно. Крім того, що орендатори мають платити за майно, якщо вони можуть і використовують його, передбачено ще ряд гарантій для бізнесу. Наприклад, ми збільшили порогові обсяги доходів для 1-3 груп спрощеної системи оподаткування (1 млн грн, 5 млн грн., 7 млн грн відповідно). Варто підходити до цього питання більш конкретизовано, оскільки для різних сфер бізнесу передбачені різні гарантії на цей складний час.

Чи не спричинить даний законопроект економічного удару по галузі?

Ми довго дискутували з приводу того, як повинна виглядати ця норма. Це було компромісне рішення, щоб врахувати інтереси обох сторін. Держава не повинна активно втручатися у господарські відносини, бо є значні ризики. У будь-якому випадку – карантин та зупинення діяльності значної кількості бізнесу буде відчутним для економіки. Цей Закон не змінює правил, а лише визначає карантин як умову, за якої можуть бути реалізовані норми статті 762 Цивільного кодексу.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, як депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк прокоментував законопроект №3275.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду