Коли розірвання шлюбу визнається фіктивним

15:05, 6 апреля 2020
Для визнання розірвання шлюбу фіктивним необхідною є наявність не лише факту спільного проживання, а й фактів, які підтверджують існування в обох членів подружжя внутрішньої волі до підтримання подальших шлюбних відносин.
Коли розірвання шлюбу визнається фіктивним
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Розірвання шлюбу може бути визнане фіктивним за таких умов:

  • розірвання шлюбу повинно бути здійснене відповідно до положень статті 106 СК України, тобто органом державної реєстрації актів цивільного стану;
  • жінка та чоловік після розірвання шлюбу продовжували проживати однією сім'єю;
  • на момент розірвання шлюбу вони не мали на меті припинення шлюбних відносин.

Про це нагадав Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду при розгляді справи № 644/6976/16-ц.

Так, за правилом статті 108 СК України, за заявою заінтересованої особи розірвання шлюбу, здійснене відповідно до положень статті 106 цього Кодексу, може бути визнане судом фіктивним, якщо буде встановлено, що жінка та чоловік продовжували проживати однією сім'єю і не мали наміру припинити шлюбні відносини. На підставі рішення суду актовий запис про розірвання шлюбу та свідоцтво про розірвання шлюбу анулюються органом державної реєстрації актів цивільного стану.

Верховний Суд зазначив, що для визнання розірвання шлюбу фіктивним необхідною є наявність не лише факту спільного проживання, а і фактів, які підтверджують існування в обох з подружжя внутрішньої волі до підтримання подальших шлюбних відносин та її виявлення у вигляді активних дій.

Такими активними діями є:

  1. дії, спрямовані на реалізацію функцій сім'ї та мети шлюбних відносин;
  2. подальше активне ведення спільного господарства;
  3. подальша спільна праця, спрямована на забезпечення фінансової стабільності союзу чоловіка та жінки та збільшення їх спільного капіталу.

Нагадаємо, відповідно до статті 106 СК України, подружжя, яке не має дітей, має право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану заяву про розірвання шлюбу. Якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї, від його імені може подати другий з подружжя. Орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана. Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

Суд першої інстанції, з висновком якого погодився суд апеляційної інстанції, дійшов правильного висновку про те, що позивач у справі  № 644/6976/16-ц не довів наявності умов, за яких розірвання шлюбу можливо визнати фіктивним. Зокрема, не було доведено, що дії колишнього подружжя після розірвання шлюбу були спрямовані на реалізацію функцій сім`ї та мети шлюбних відносин, та не надано доказів, що колишнє подружжя не мало наміру припиняти шлюбні відносини.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що надання строку для примирення подружжя є лише правом суду, а не його обов’язком.

Також ми повідомляли, чи потрібно декларувати майно при розірванні шлюбу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області