Розірвання шлюбу: чи потрібно декларувати майно

11:50, 21 февраля 2020
Колишній чоловік/дружина перестає бути членом сім’ї суб’єкта декларування і не вказується в декларації, якщо після розірвання шлюбу у звітному періоді вони не проживали разом.
Розірвання шлюбу: чи потрібно декларувати майно
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Практика уникнення декларування майна шляхом фіктивного розірвання шлюбу суб’єктами декларування втратила актуальність після внесення змін до Закону «Про запобігання корупції» у 2019 році, передає офіційний сайт НАЗК.

«Тепер у випадку спільного проживання суб’єкта декларування з колишнім чоловіком/дружиною станом на 31 грудня або більше половини звітного періоду колишнього чоловіка/дружину необхідно вказувати в розділі 2.2 «Інформація про членів сім’ї суб’єктів декларування» декларації як особу, яка спільно проживає, але не перебуває у шлюбі.

Колишній чоловік/дружина перестає бути членом сім’ї суб’єкта декларування і не вказується в декларації, якщо після розірвання шлюбу у звітному періоді вони не проживали разом, не були пов’язані спільним побутом і не мали взаємних прав і обов’язків. Аналогічно у разі смерті одного з подружжя у звітному періоді.

Важливо! Розлучення або смерть одного з членів подружжя не звільняє суб’єкта декларування від обов’язку зазначити у відповідних розділах декларації відомості про майно та інші об’єкти, що належать колишньому чоловіку/дружині та якими суб’єкт декларування володів, користувався не менше половини днів протягом звітного періоду. Навіть якщо такий чоловік/дружина більше не є членом сім’ї суб’єкта декларування», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що втратили чинність деякі роз’яснення НАЗК.

Додамо, що було оприлюднено інфографіку щодо заповнення електронних декларацій за новими правилами.

Крім того, НАЗК оприлюднило відеоінструкцію з реєстрації в Реєстрі декларацій. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді