Держава відмовилася визнати громадянство і за це виплатила особі 6000 євро

15:08, 21 февраля 2020
ЄСПЛ ухвалив рішення у справі «Ахмадов проти Азербайджану».
Держава відмовилася визнати громадянство і за це виплатила особі 6000 євро
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Іноді ні штамп у паспорті, ні участь особи у виборах, ні її статус офіцеру запасу країни не можуть переконати державні органи та суд визнати таку особу громадянином. І тоді єдина надія залишається на Європейський суд з прав людини.

ЄСПЛ ухвалив рішення у справі «Ахмадов проти Азербайджану» (заява № 32538/10). Про це повідомляє інформаційний ресурс ECHR. Ukrainian Aspect.

Азербайджанець (за етнічною приналежністю) Ельдар Ахмадов, який народився у Грузії, у 1991 році переїхав до Баку на навчання. Після розпаду СРСР органи внутрішніх справ Азербайджану поставили печатку в його паспорті, виданому ще в Радянському Союзі, про те, що він є громадянином Азербайджанської Республіки.

Але, коли Ахмадов у 2008 році подав заяву для отримання посвідчення особи, йому було відмовлено. Адже, відповідно до закону про громадянство від 1998 року, громадянами вважалися особи, які мали постійну реєстрацію в Азербайджані. А той мав лише тимчасову реєстрацію студента.

Таке рішення Ахмадов оскаржив до суду та навіть виграв першу інстанцію. Але апеляція та Верховний Суд не погодилися з таким рішенням. Були відхилені такі аргументи, що особа брала участь у виборах, значилася як громадянин Азербайджану у свідоцтві про народження його сина, виданого в Грузії, і була військовим офіцером запасу в Азербайджані.

Тоді він звернувся до ЄСПЛ. Посилаючись на статтю 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Ахмадов скаржився на відмову видати йому посвідчення особи.

Суд у Страсбурзі констатував порушення конвенційних гарантій та призначив 6000 євро відшкодування моральної шкоди.

З прес-релізом рішення ЄСПЛ у справі «Ахмадов проти Азербайджану» (заява № 32538/10) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала інформацію про пілотне рішення ЄСПЛ у справі «Сукачов проти України».

Також ми писали про практику ЄСПЛ щодо витребування персональних даних операторами мобільного зв’язку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді