Шерстить по Telegram и WhatsApp: как проверяют добропорядочность прокуроров, инструкция

16:19, 14 апреля 2020
Найдя фото с помощью Telegram и WhatsAp, можно идентифицировать прокурора в соцсетях: информацию о добропорядочности прокуроров в международном Фонде призвали присылать на почту Офиса Генпрокурора.
Шерстить по Telegram и WhatsApp: как проверяют добропорядочность прокуроров, инструкция
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Как известно, реформа прокуратуры и переаттестация продолжаются. О том, что процесс как можно скорее нужно довести до конца, ранее заявила Генеральный прокурор Ирина Венедиктова. 

«Чому треба поспішати? Бо обласні прокурори в підвішеному стані, вони не знають, чи залишаться. На областях, якщо об’єктивно, зараз бардак. Тому треба закрити протоколи по тестах і перейти до співбесід. Як тільки ми це зробимо – все, ми пройшли обласні прокуратури», – отметила она в интервью СМИ.

О том, как проводилась переаттестация и почему Генпрокурор оказалась на данный момент перед сложным выбором, ранее писала «Судебно-юридическая газета».

На данный же момент, как выяснилось, идет сбор информации о добропорядочности прокуроров региональных прокуратур, которые затем будут проходить вышеупомянутые собеседования. Причем, собирать такую информацию призвали активистов и журналистов. Затем они могут выслать ее на почту Офиса Генпрокурора. Кроме того, в приложенной инструкции советуют искать прокурора по мессенджерам  Telegram и WhatsApp.

Соответствующую информацию обнародовал Фонд инноваций и развития.

«Шановні колеги, громадські активісти, журналісти-розслідувачі, друзі!

Фонд Інновацій та Розвитку продовжує Всеукраїнську громадську кампанію зі збору інформації щодо професіоналізму, етики та доброчесності кандидатів в прокурори регіональних прокуратур.

Ми вважаємо, що громадськості є що сказати про кандидатури регіональних прокуратур. І ця інформація може бути корисною як робочим групам, які перевірятимуть регіональних прокурорів, так і кадровим комісіям, які безпосередньо проводитимуть співбесіди з кандидатами.

Інформація може стосуватися:

  • незадекларованого майна; 
  • способу життя, що не відповідає офіційному доходу прокурора та членів його сім’ї; 
  • причетності до корупційних діянь; 
  • інших порушень законодавства України.

Інформацію також можна надсилати на офіційні електронні адреси:

[email protected] - Офіс Генерального Прокурора

[email protected] - Фонд Інновацій та Розвитку

Наша спільна мета - зробити відомство ефективним та таким, якому суспільство довірятиме», - отмечает Фонд, призывая присылать всю известную информацию ОГП и дублировать ему же.

На самое интересное, что также там выложили инструкцию по сбору соответствующей информацией под названием «Guidelines for Data Analysis».

Ниже приводим ее полный текст

Преамбула

Ця інструкція розроблена з метою збору інформації щодо професійності, етики та доброчесності регіональних прокурорів в рамках проведення реформи прокуратури та призначеня для користування представникам громадського сектору, неурядових організацій, активістів, журналістів-розслідувачі та розслідувальних проектів.

Скринінг кандидатів на посаду прокурора за допомогою всесвітньої мережі дозволяє з'ясувати безліч фактів з особистої та трудової біографії: починаючи від біографічних даних (рік і місце народження, освіта, родинні зв'язки, сімейний стан) і закінчуючи захопленнями, уподобаннями. За допомогою отриманих даних, можна скласти реальний психологічний портрет кандидата.

Під час збору інформації, щодо професіоналізму, етики та доброчесності прокурора регіональної прокуратури за допомогою відкритих джерел потрібно звернути увагу на соціальні мережі (фейсбук, інстаграм, вконтакте) та інші ресурси, що містять інформацію, яка ставить під сумнів діяльність прокурора.

Ідентифікувати кандидата на посаду можна за допомогою Реєстру е-декларацій.

Потенційні кандидати, на яких громадськість має покласти своє пильне око, це регіональні прокурори:

  • Рівень життя особи та/або його близьких осіб не співмірний із законним заробітком на посаді прокурора;
  • Вам відома інформація, що особа була фігурантом корупційних скандалів;
  • Професіоналізм та етика прокурора викликає обгрунтований сумнів, який може бути підтверджений фактами, що можуть бути перевірені.

Чек-ліст: Як збирати інформацію

  1. Ідентифікація особи.

Перш ніж шукати інформацію про особу, ви маєте її ідентифікувати за допомогою реєстру декларацій (щоб уникнути збору хибної інформації щодо осіб, які мають схоже ім’я та прізвище, але не є працівниками прокуратури).

З е-декларації можна отримати наступні дані:

  • ПІБ
  • посада та місце роботи
  • склад сім’ї.

Ця інформація  допоможе ідентифікувати особу та її зв’язки, коли ви будете здійснювати пошук даних про неї в інших джерелах.

            Як це зробити дивіться відео за посиланням.   

  1. Пошук інформації у відкритих джерелах.

Для пошуку будь-якої відкритої інформації, що коли-небудь публікувалася в інтернеті про конкретну особу,  радимо вам скористатись розширеним пошуком google.

Можна отримати наступні дані:

  • Встановити дату народження особи. Як це зробити дивіться відео за посиланням.
  • Інформацію щодо діяльності в органах прокуратури та проходження атестацій. Як це зробити дивіться відео за посиланням.
  • Відео, в якому фігурує/згадується прокурор. Як це зробити дивіться відео за посиланням.
  • Інформацію з публікацій ЗМІ, в якій фігурує/згадується прокурор.
  1. Пошук інформації в соціальних мережах.

Для пошуку інформації про особу у соціальних мережах за різними критеріями можна скористатись розширеним  пошуком facebook.

Як це зробити дивіться відео за посиланням.

Аналізуючи інформацію на сторінці прокурора в соцмережі, радимо звертати увагу на стиль життя, наявність публічних висловлювань політичних поглядів та інших публікацій, що можуть суперечити професійній етиці прокурора.

  1. Пошук у реєстрі адвокатів.

Інколи у соціальних мережах досить багато збігів у імені та прізвищі, тому досить складно встановити потрібну сторінку. Але багато діючих прокурорів передчасно отримали свідоцтво на зайняття адвокатською діяльність, що відображено у реєстрі адвокатів. В цьому реєстрі ви зможете знайти контактні дані прокурора (тел. та електронну адресу).

Як це зробити дивіться відео за посиланням.

  1. Пошук інформації за допомогою месенджерів.

За допомогою цих даних ви зможете знайти потрібну вам особу.

Наприклад, знайти фото за допомогою месенджерів (viber, telegram, WhatsApp), далі по фото ви зможете легше ідентифікувати сторінку прокурора у соціальних мережах.       

Як це зробити дивіться відео за посиланням.

Важливо!

Першим важливим завданням під час підготовки джерельної бази аналітичного дослідження є збирання інформації, але ще важливішим є  ретельна перевірка достовірності фактів

Під час пошуку інформації перевіряйте та аналізуйте факти, які ви отримали. Якщо в результаті знайдена вами інформацію буде містити докази порушень прокурором принципів етики, доброчесності чи професіоналізму, ви маєте дати посилання на джерело інформації та/або інші джерела, які можуть повністю або частково її підтвердити.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська