Як правомірно звести огорожу на прибудинковій території багатоквартирного будинку

13:20, 22 апреля 2020
Якщо земля є спільним майном співвласників, щоб встановити огорожу, правлінню ОСББ слід провести загальні збори.
Як правомірно звести огорожу на прибудинковій території багатоквартирного будинку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Щоб убезпечити своє майно і обмежити в'їзд на територію багатоквартирного будинку співвласники будинку встановлюють шлагбаум, або щоб повністю захистити земельну ділянку встановлюють огорожі (паркани).

Проте, є непоодинокі випадки, коли самовільно встановлена огорожа на прибудинковій території створює перешкоду у користуванні земельною ділянкою, що призводить до виникнення судових спорів. З цього виникає питання, як правомірно звести паркан, та який порядок огородження прибудинкової території.

Для відповіді на це питання потрібно виходити з правового статусу прибудинкової території. Так, стаття 42 Земельного Кодексу України встановлює, що земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками. Зокрема, частина  друга статті 42 ЗКУ визначає, що земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки можуть передаватися безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку.

Тобто законодавець передбачив декілька категорій суб’єктів, які мають право приймати рішення щодо порядку користування прибудинкової території: це обслуговуюче підприємство і ОСББ.

Слід зазначити,що прибудинкова територія є спільним майном  співвласників (власників квартир багатоквартирного будинку), що належить їм на праві спільної сумісної власності. Це випливає з п. 6 ч. 1 ст. 1 та ч. 1 ст. 5 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», а також  зі ч. 2 ст. 382 Цивільного кодексу України.

Окрім цього, п. 1 ч.1 ст.6 та п.1 ч.2 ст.10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» передбачено, що співвласники мають право вільно користуватися спільним майном багатоквартирного будинку з урахуванням умов та обмежень, встановлених законом або рішенням співвласників, а збори співвласників уповноважені приймати рішення, зокрема, про встановлення, зміну та скасування обмежень щодо користування ним.

Тому, перш ніж встановлювати огорожу на прибудинкову територію, співвласнику слід узгодити це питання, з одним із зазначених уповноважених суб'єктів,  та з місцевими органами влади.

Який порядок огородження прибудинкової території

Юристка з питань управління житлом Марія Осипчук підкреслює, якщо земля є спільним майном співвласників, щоб встановити огорожу, правлінню ОСББ слід провести загальні збори співвласників багатоквартирного будинку та прийняти рішення про встановлення шлагбаума або огороджувальної конструкції.

«Якщо земля знаходиться в комунальній власності, первинно ОСББ звертаються до департаменту благоустрою та отримують від них перелік вимог», - зауважила Марія Осипчук

За словами Марії Осипчук, для того щоб встановити огорожу спочатку потрібно виділити кошти з рахунку ОСББ на відповідні елементи благоустрою.

«Для того щоб встановити огорожу, спочатку на загальних зборах ОСББ  повинні прийняти рішення, щоб дати правлінню можливість використовувати кошти з рахунку ОСББ на встановлення конструкцій. Якщо земля була їх спільним майном, щоб встановити огорожу, проводяться загальні збори ОСББ, через окреме протокольне рішення. Коли ми говоримо, що земля знаходиться в комунальній власності, проводяться збори для того щоб виділити кошти на елементи благоустрою на цій землі, а далі правління реалізує рішення загальних зборів і погоджує з органами місцевого самоврядування».

Щоб  встановити огорожу  на прибудинковій території багатоквартирного будинку необхідно виконати наступне:

  1. Правлінню ОСББ слід провести загальні збори співвласників багатоквартирного будинку та прийняти рішення про встановлення шлагбаума або захисної конструкції. А також визначити представника від ОСББ, який буде погоджувати документи.
  2. Скласти протокол зборів. У документі вказати уповноваженого від ОСББ.
  3. Вибрати компанію, яка буде виконувати роботи по монтажу шлагбаума або паркану.
  4. Представнику ОСББ звернутися до органу місцевої ради з благоустрою та отримати дозвіл на встановлення огорожі. Для цього слід підготувати пакет документів: протокол зборів співвласників багатоквартирного будинку; документ, що підтверджує право власності на земельну ділянку; проектно-дозвільна документація.

Також ми писали, про витрати на управління багатоквартирним будинком: ВП ВС вирішила спір за участю ОСББ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області