В Раді озвучили рівень безробіття під час карантину

18:40, 29 апреля 2020
В опозиції проаналізували можливі наслідки від карантину для економіки України.
В Раді озвучили рівень безробіття під час карантину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Продовження карантину до 12 травня - шокова новина, адже люди в країні і так доїдають свої останні запаси, не маючи ніяких заощаджень, а підприємства вже використали всі свої резерви міцності. При цьому станом на 27 квітня 2020 року, кількість безробітних, зареєстрованих у державній службі зайнятості, становить 431 900 осіб. Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначила народний депутат, член комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Наталія Королевська.

Як Ви оцінюєте заходи влади у сфері соціального захисту населення від перебування в карантині?

Сьогодні країна переживає глибоку соціально-економічну кризу, і щоб мінімізувати її наслідки, потрібно виправити помилки як попередньої, так і нинішньої влади. І одна з таких помилок - це пенсійна реформа, прийнята в 2017 році. В умовах пандемії кронавірусу саме люди похилого віку опинилися у зоні ризику, і першочергове завдання влади – захистити і підтримати пенсіонерів. За офіційними даними, на початок цього року 84% з 11,3 мільйонів українських пенсіонерів отримують середню пенсію в розмірі до 3 тисяч гривень, що нижче фактичного прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Ще місяць тому влада пообіцяла виплатити пенсіонерам, які отримують менше 5000 гривень, одноразову надбавку до пенсії в сумі 1000 гривень. Але протягом цього часу з усіх регіонів країни надходили сигнали про те, що ніхто з пенсіонерів цих грошей так і не отримав. Ми неодноразово зверталися до Уряду з вимогою прискорити цей процес, виплатити пенсіонерам допомогу і хоч трохи підтримати їх в цей складний кризовий час. На щастя, Уряд нас почув. Близько 6 мільйонів 400 тисяч пенсіонерів, у яких пенсія нижче 5000 гривень, вже отримали обіцяну надбавку в 1000 гривень на банківську карту. А протягом цього тижня виплати проведуть тим, хто отримує пенсії через Укрпошту. Кошти на Укрпошту вже перераховані, і людям не треба звертатися до відділень - гроші їм принесуть додому. Це, звичайно, невеликі кошти, але і ця допомога нашим пенсіонерам дуже потрібна.

Паралельно з цим існують і інші проблеми у сфері пенсійного забезпечення. Дефіцит бюджету Пенсійного фонду за останні шість років зріс до рекордного рівня і сьогодні становить понад 182 мільярдів гривень, а заборгованість перед фондом за ЄСВ (Єдиний соціальний внесок – Ред.) зросла до 34 мільярдів гривень, і продовжує збільшуватися у зв'язку з карантином, закриттям підприємств і скороченням робочих місць. Тому зараз головне завдання - стабілізувати роботу Пенсійного фонду, гарантувати людям своєчасну виплату пенсій і компенсувати борги по ЄСВ коштами Стабілізаційного фонду по боротьбі з коронавірусом. Також ми вимагаємо, щоб одноразова доплата в 1000 гривень виплачувалася щомісячно, а доплату в 500 гривень, яку зараз нараховують пенсіонерам від 80 років, здійснювали пенсіонерам старшим хоча б 73 років. Це дозволить забезпечити соціальний захист тим, хто опинився в зоні ризику і потребує підтримки держави.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва