Системи відеоконференції в судах: опубліковано порівняльний аналіз

18:31, 12 мая 2020
Опубліковано порівняльний аналіз систем відеоконференції в судах Easycon, Skype, Zoom та Webex.
Системи відеоконференції в судах: опубліковано порівняльний аналіз
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, з набуттям чинності 2 квітня Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» №540-IX внесено зміни до процесуальних кодексів щодо можливості на час дії карантину участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Після прийняття даного закону деякі суди почали використовувати Zoom та Skype

Згодом ДСА своїм наказом №169 визначила, що суди мають використовувати систему Easycon. Але в зв’язку з критикою щодо «монопольного» становища Easycon до наказу було внесено зміни

Експерти Проєкту ЄС «Право-Justice» здійснили практичний порівняльний аналіз систем проведення відеоконференцій на запит голови Робочої групи Верховної Ради України з питань цифровізації правосуддя та суміжних правових інститутів в Україні Романа Бабія.

Зокрема за цим аналізом Zoom та Webex мають найвищий бал, адже дозволяють планувати відеоконференцію на конкретну дату та час. Решта систем - лише на зараз.

Також у Zoom та Webex існує можливість встановити пароль на доступ до відеоконференції, що дозволяє взяти участь лише визначеному колу учасників.

Крім того, експерти вважають, що підключення учасника незручно робити в Easycon: «Учасник має авторизуватись в системі, відкрити певну сторінку сайту та чекати, поки його запросять до участі. Ні повідомлення, ні ідентифікатора відеоконференція немає».

Також вони зазначають, що «Easycon працює із веббраузера без встановлення будь-якого додатку, але лише на десктопі, адже при спробі роботи на мобільних девайсах видається помилка.

У Zoom під час очікування на під'єднання до відеоконференції є можливість вивести користувачам повідомлення (адресу Youtube трансляції, номер справи, що розглядається тощо).

У Skype треба перейти за посиланням відеоконференції та вручну натиснути кнопку «Подзвонити».

Zoom та Webex мають максимальний бал, адже ці системи не вимагають обов'язкової реєстрації учасника. На пошту приходить посилання-запрошення до участі, його можна додати в календар нагадувань.

З приводу ідентифікації учасників експерти зазначають наступне.

«Лише Easycon має можливість ідентифікації учасника через КЕП, решта систем — за прямим посиланням на відеоконференцію. Вбачається, що це є перевагою Easycon, але разом з тим:

Система проведення відеоконференцій є невід'ємною складовою ЄСІТС і входить до підсистеми Єдиний контакт-центр судової влади України. Для авторизації користувача в ЄСІТС вже передбачений Електронний кабінет, який вимагає обов'язкову авторизацію через КЕП. Тому, у рамках ЄСІТС авторизація через КЕП саме в системі відеоконференції є надлишковим функціоналом.

КЕП може використовуватись для підпису документів, що надаються суду під час судового засідання. Єдиний універсальний і безкоштовний спосіб зараз підписати та перевірити документ з КЕП через Центральний засвідчувальний орган від Міністерства цифрової трансформації України. Існує можливість інтеграції цього функціоналу до інших систем, що у свою чергу буде вимагати додаткового фінансування з метою доопрацювання системи Easycon».

Що стосується модерації відеоконференції, Easycon надає модератору можливість запросити учасника до виступу або примусово припинити його виступ. В такому випадку учасник продовжить взяти участь у відеоконференції, але без відображення свого звуку та відео.

Zoom та Webex мають повноцінну можливість модерувати відеоконференцію, віддалено включати та виключати учаснику звук та відео. У Skype всі учасники рівноправні, жоден не має функції модератора.

Вільні слухачі

Easycon не має можливості доступу вільних слухачів, адже будь-який учасник відеоконференції має бути запрошений модератором.

Zoom та Webex мають можливість доступу до відеоконференції вільних слухачів без можливості включити своє відео та взяти участь в дискусії.

Skype не має модерації на доступ до відеоконференції, тому будь-хто із посиланням на відеоконференцію може долучитись та повноцінно взяти участь.

Відкрита трансляція засідання

Zoom та Webex мають можливість транслювати засідання в режимі реального часу на Youtube, Webex також має оригінальний модуль трансляції власної розробки для корпоративних клієнтів.

З незручностей — Zoom кожен раз генерує нове посилання Youtube трансляції, та не дозволяє його скопіювати в буфер обміну, що трохи незручно.

Easycon та Skype не мають вбудованої можливості проведення Youtube трансляції.

Детальніше зі звітом можна ознайомитися за посиланням

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду