Skype, Zoom, EasyCon і захист персональних даних: заяву суду піддали критиці

13:09, 15 апреля 2020
Заяву Миколаївського апеляційного суду про те, що проведення судових засідань з використанням Skype та Zoom порушує закон про захист персональних даних, розкритикували в соцмережах.
Skype, Zoom, EasyCon і захист персональних даних: заяву суду піддали критиці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 15 квітня, Миколаївський апеляційний суд опублікував заяву про те, що проведення судових засідань з використанням Skype та Zoom порушує Закон «Про захист персональних даних».

«Через відсутність відповідного захисту персональних даних користувачів зазначених платформ 13 квітня зборами суддів Миколаївського апеляційного суду прийнято рішення про недоцільність проведення судових засідань в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, а саме за допомогою сервісів для відеочату Skype та Zoom, з підстав, зазначених вище», — наголосили в суді.

Разом з тим, там додали, що відповідно до Порядку, затвердженого наказом ДСА, програмним забезпеченням для проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв’язку обрано систему EasyCon.

У відповідь член Громадської ради доброчесності Роман Куйбіда розкритикував цю заяву.

«Це прекрасно. Здається, цілий суд не розуміє, що таке захист персональних даних. І не простий суд, а апеляційний.

Zoom, Skype не годиться, бо персональні дані, а EasyCon — гут.

Хоча різниці нема. Адже і те, і те — має бути відкритим, бо за законом повинна бути онлайн-трансляція. Тобто все має бути, як у відкритому судовому засіданні.

А захист персональних даних має бути у незадаванні у відкритому судовому засіданні питань, коли народилися і за якою адресою проживаєте, що судді чомусь роблять у кожному засіданні, хоча закон цього не вимагає. При цьому тримаючи паспорт в руках»,  зазначив Роман Куйбіда у Facebook.

Справа в тому, що необхідно звернути увагу на деякі особливості проведення судових засідань в режимі відеоконференцз’язку. Так, згідно з п. 5 ст. 7 ЦПК України, п. 6 ст. 8 ГПК України, п. 6 ст. 10 КАС України, якщо всі учасники справи беруть участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, здійснюється транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет в обов’язковому порядку. Транслювання здійснювалось за допомогою сервісу Youtube. Також можливо використовувати функціонал інших сервісів, наприклад, трансляцію в Facebook.

Нагадаємо, що 30 березня депутати ухвалили закон, який дозволив участь сторони в судовому засіданні за допомогою власних технічних засобів поза приміщенням суду, тобто, за допомогою комп’ютера, телефона чи планшета. Яке саме програмне забезпечення при цьому має бути використане, законодавець не уточнив.

Тож деякі суди призначили та провели засідання за допомогою Skype та Zoom.

Зокрема:

13 квітня Дніпропетровський окружний адмінсуд розглянув справу за допомогою Zoom.

(Раніше суддя-автор першої ухвали про судове засідання через Zoom Андрій Рищенко розповів деталі реалізації його рішення на практиці.)

8 квітня колегія суддів Сьомого апеляційного адміністративного суду (7ААС) провела два засідання у режимі відеоконференцзв’язку із використанням програми Zoom (детальніше в інтерв’ю судді-спікера).

У Рівненському апеляційному суді вперше розглянули апеляційну скаргу за допомогою програми Skypе.

Господарський суд Києва призначив до розгляду справу у режимі Skypе тощо.

Втім, ДСА повідомила, що використання таких програм не є можливим, а згодом ухвалила порядок, що дозволяє користування програмою EasyCon.

«Новые нормы процессуальных кодексов предусматривают удаленное участие сторон «с использованием собственных технических средств», а не иных средств коммуникации.

Программное обеспечение видео-конференц-связи, которое будет использоваться в судах, должно решать ряд задач, главной из которых является подтверждение личности удаленного участника судебного процесса с использованием ЭЦП. Кроме того, необходимо обеспечить: обработку заявок на участие, видеозапись судебного заседания, как того требует законодательство, ведение протокола и т. п.

Ничего из этого не представляется возможным сделать с использованием Zoom или Skype.

Для обеспечения поставленной задачи по заказу ГСА было разработано специализированное программное обеспечение, которое и внедряется сейчас», — прокоментував «Судово-юридичній газеті» радник голови ДСА Леонід Богданов.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки