Депутатам пропонують змінити порядок атестації прокурорів

12:47, 21 мая 2020
Законопроект виключає норму, яка зобов’язує не допускати до співбесіди прокурорів, які невдало склали іспити.
Депутатам пропонують змінити порядок атестації прокурорів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Верховної Ради опублікували текст законопроекту № 3517 «Про внесення змін до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури». Автором є представник «Слуги народу» Євген Петруняк. Автор пише, що метою проекту Закону є створення передумов для посилення професійних прав прокурорів та гарантій здійснення ними професійної діяльності, утвердження принципів верховенства права, а також подальшого інституційного розвитку органів прокуратури.

Новації

Депутат пропонує внести зміни «Прикінцевих та перехідних положень». Доповнити пункт 9:

Атестація здійснюється згідно з Порядком проходження прокурорами атестації, який затверджується Генеральним прокурором та є зареєстрованим у Міністерстві юстиції України.

Пункт 13: Атестація прокурорів включає такі етапи:

  • визначення відповідності прокурора займаній посаді, стану професійної підготовки, його особистих якостей та результатів службової діяльності. Для зясування рівня володіння практичними уміннями та навичками прокурори можуть виконувати письмове практичне завдання;
  • проведення співбесіди з метою виявлення відповідності професійної етики та доброчесності.

Вказані у пункті 19 прокурори, які не успішно пройшли атестацію, за рекомендацією кадрової комісії відповідному керівникові переводяться за їхньої згодою на іншу посаду з меншим обсягом роботи, що відповідає їх професійному рівню, або звільняються Генеральним прокурором, керівником регіональної (обласної) прокуратури з посади прокурора на підставі пункту 9 частини першої статті 51 Закону України «Про прокуратуру.

Пропонується виключити норму, яка вказує, якщо прокурор за результатами складення іспиту набрав меншу кількість балів, ніж прохідний бал, встановлений згідно з Порядком проходження прокурорами атестації, це є підставою для недопущення прокурора до етапу співбесіди і ухвалення кадровою комісією рішення про неуспішне проходження атестації таким прокурором.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Міністерство юстиції підготувало законопроект, яким пропонується переосмислення виконавчого провадження в Україні під назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо примусового виконання судових рішень та рішень інших органів». 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді