Іноземцям хочуть дозволити вчитися на рідній мові

16:16, 26 июня 2020
Метою законопроекту є врегулювання організації навчального процесу для студентів, які є громадянами іноземних країн.
Іноземцям хочуть дозволити вчитися на рідній мові
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради опублікували текст законопроекту № 3717  «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту » щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства». Авторами є «слуги народу», серед яких Марія Мезенцева, Юлія Гришина, Сергій Мінько та інші. Метою законопроекту є врегулювання організації навчального процесу для студентів, які є громадянами іноземних країн та/або особами без громадянства.

Новації

Депутати пропонують внести зміни до статті 48 Закону «Про вищу освіту», доповнивши її пунктом 4:

 Для іноземних громадян, осіб без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту за кошти фізичних або юридичних осіб, в окремих групах, що складаються виключно з іноземних громадян та/або осіб без громадянства, навчання може здійснюватися іноземною мовою. При цьому заклади вищої освіти забезпечують вивчення такими особами державної мови.

Автори вважають, що прийняття проекту закону створить умови зміцнення європейських засад функціонування системи вищої освіти, що сприятиме її зближенню з іншими країнами.

 Брак кадрів

Логічним запитанням є чи вистачить у вишах кадрів, аби викладати предмети іноземною або рідною мовою цих студентів. В Україні не всі викладачі володіють англійською мовою, не кажучи вже про арабську чи екзотичні азійські та африканські мови. До того ж, нічого не сказано про зростання рівня заробітної плати. Очевидно, викладач вимушений буде готуватися до лекцій та практичних українською мовою, а потім ще і перекладати їх на іноземну, і це без суттєвого збільшення фінансової оплати своєї роботи.

Раніше «Судово-юридична газета» аналізувала законопроект, який має унормувати діяльність вчителів-пенсіонерів

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва