З 1 липня буде підвищено розмір соціальних гарантій: кого стосується закон

17:20, 26 июня 2020
Підвищення соціальної допомоги на дітей та допомога до старту підприємницької діяльності: Президент підписав закон.
З 1 липня буде підвищено розмір соціальних гарантій: кого стосується закон
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський  25 червня підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб» № 646-ІХ. Цей закон набирає чинності з 1 липня 2020 року.

Документ передбачає підвищення соціальних гарантій для дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, в тому числі для дітей з інвалідністю, а також запровадження державної соціальної допомоги на догляд одиноким особам, які досягли 80‑річного віку та потребують постійного стороннього догляду.

Підвищення допомоги на дітей

Зокрема, законом передбачається збільшення  розміру допомоги дітям, над якими встановлено опіку чи піклування. Відтепер допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування,  буде надаватись у розмірі, що становить 2,5 прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування - до 3,5 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку.

У разі, коли на дитину (на дитину з інвалідністю) виплачуються призначені в установленому порядку пенсія, аліменти, стипендія, державна допомога (крім державної соціальної допомоги, що виплачується на дітей з інвалідністю, відповідно до законодавства), розмір допомоги на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування, визначається як різниця між 2,5 прожитковими мінімумами (для дитини з інвалідністю, над якою встановлено опіку чи піклування, - 3,5 прожиткових мінімуми) для дитини відповідного віку та розміром призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги.

Варто також зазначити, що допомога на дітей одиноким матерям призначається незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги, передбачених цим Законом.

Під час визначення права на призначення допомоги на дітей одиноким матерям застосовуються умови, встановлені для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям (крім умови щодо працевлаштування одиноких матерів, які здійснюють догляд за дитиною до досягнення нею шестирічного віку) у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

 Допомога до старту підприємницької діяльності

Також законом пропонується виплачувати малозабезпеченій сім’ї допомогу на здобуття  економічної самостійності. Мається на увазі безвідсоткова поворотна фінансова допомога, яка надається одноразово непрацюючій працездатній особі з числа членів малозабезпеченої сім’ї для організації підприємницької діяльності та виведення сім’ї з бідності.

Зазначається, що з метою сприяння економічній самостійності малозабезпеченої сім’ї непрацюючій працездатній особі з числа членів такої сім’ї, яка бажає провадити підприємницьку діяльність, за рекомендацією державної служби зайнятості може надаватися допомога на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї за рахунок коштів державного бюджету.

Непрацюючі працездатні особи можуть залучатися до безоплатних робіт тимчасового характеру, що організовують виконавчі органи  сільських, селищних, міських рад відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Допомога самотнім особам, які досягли 80-річного віку

Також документом призначається соціальна допомога одиноким особам, які досягли 80-річного віку та які за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію відповідно до законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Слід також зазначити, що змінами до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»  встановлюється, що призначення і виплата державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям здійснюються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі - органи соціального захисту населення) за місцем проживання уповноваженого представника сім’ї.

 Розмір державної соціальної допомоги буде визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом. 

 Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що прожитковий мінімум і мінімальна зарплата будуть визначатися по-новому

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки