Як народні обранці пропонують сприяти створенню нових робочих місць

17:43, 9 июля 2020
У разі успішного проходження стажування суб’єкт малого підприємництва зобов’язаний буде працевлаштувати особу.
Як народні обранці пропонують сприяти створенню нових робочих місць
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді народний депутат від партії «Слуга народу» Олексій Устенко зареєстрував законопроект № 3812 «Про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» щодо стимулювання створення нових робочих місць суб'єктами малого підприємництва».

«Законопроект розроблено з метою сприяння  створенню нових робочих місць суб'єктами малого підприємництва, захисту прав платників податків, врегулювання сфери трудових відносин у секторі малого та середнього бізнесу»,- йдеться у пояснювальній записці.

Законопроектом пропонується ввести категорію стажування на суб'єктах малого підприємництва, що наразі відсутня  на рівні законодавчих актів та закріплена лише в підзаконному нормативно-правовому акті відомчого характеру. 

Так, автор законопроекту пояснює, що  наразі поняття стажування застосовується в Законі України «Про зайнятість населення» лише стосовно молоді, що проходить стажування за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта (ст. 29 Закону). Водночас поняття стажування застосовується по відношенню до офіційно зареєстрованих безробітних, що проходять стажування, зокрема і на замовлення роботодавців, та згадується лише в Наказі Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Порядку професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних» від 31.05.2013  № 318/655. По відношенню до всіх інших осіб має застосовуватись категорія «випробування», що, згідно з положеннями Кодексу законів про працю, має проводитись з оформленням трудового договору та відповідного запису у трудовій книжці.

Проте, враховуючі сучасні тенденції на ринку праці, а також волатильність сектору малого та середнього бізнесу загалом, що спричинено зовнішніми факторами, зазначеними вище, виникає потреба для розробки більш дієвих та спрощених механізмів врегулювання внутрішніх процесів життєдіяльності та підтримки організаційної спроможності підприємництва.

 Що пропонується законопроектом

Зокрема, документом запропоновано закріпити офіційне поняття стажування  на суб'єктах малого підприємництва. Зазначається, що стажування на суб'єктах малого підприємництва - це набуття особою практичного досвіду виконання виробничих завдань і обов’язків на новому робочому місці та перевірка і встановлення відповідності роботі, що проводиться до початку працевлаштування особи під безпосереднім керівництвом працівника суб'єкта малого підприємництва та/або самого суб'єкта малого підприємництва на умовах, визначених договором про стажування.

 Також законопроектом пропонується:

  1. ввести можливість оформлення на стажування осіб на підставі внутрішнього наказу такого роботодавця;
  1. звільнити від обов’язку сплати ЄСВ за найманих осіб на період стажування;
  1. ввести обов’язок для роботодавця – в разі успішного закінчення стажування офіційно працевлаштувати особу, що пройшла стажування, в разі неуспішного проходження стажування – видати довідку з обґрунтуванням підстав для відмови у працевлаштуванні.

У документі також зазначається, що строк стажування при прийнятті на роботу не може перевищувати строк одного календарного місяця. Нормальна тривалість стажування не може перевищувати норм, встановлених Кодексом законів про працю. При цьому в договорі про стажування може бути встановлена менша норма тривалості робочого часу, ніж передбачено Кодексом законів про працю.

Час стажування може оплачуватися суб’єктом малого підприємництва за погодженими у договорі про стажування умовами, але не нижче розміру половини мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як оформити повернення працівників до роботи після карантину: роз’яснення Держпраці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді