У Раді пропонують встановити кримінальну відповідальність за знищення дерев

17:52, 13 июля 2020
Депутати пропонують посилити відповідальність за знищення та пошкодження зелених насаджень у межах населених пунктів.
У Раді пропонують встановити кримінальну відповідальність за знищення дерев
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді народні депутати Олександр Горенюк, В’ячеслав Медяник, Ганна Бондар та інші зареєстрували законопроект № 3805 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення порядку видалення зелених насаджень».

Автори наголошують, що статтею 153 Кодексу України про адміністративні правопорушення вже передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян у розмірі від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб або фізичних осіб-підприємців – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за знищення й пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об’єктів озеленення в населених пунктах, невжиття заходів для їх охорони, а також самовільне перенесення в інші місця під час забудови окремих ділянок, зайнятих об’єктами озеленення.  Розмір штрафу, очевидно, не є пропорційним шкоді, завданій екології міст, і матеріальній шкоді в розмірі вартості знищеного зеленого насадження (дерева, чагарнику тощо).

 Та відсутність кримінальної відповідальності за пошкодження або знищення зелених насаджень і вкрай низькі штрафи, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення, зумовлюють фактичну безкарність таких осіб.

Що пропонується законопроектом

Так,  законопроектом пропонується підвищити розмір адміністративного штрафу за знищення або пошкодження зелених насаджень чи інших об’єктів озеленення в межах населених пунктів та за їх межами, що не належать до лісового фонду для громадян із десяти-тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до ста-двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 грн), для посадових осіб або фізичних осіб-підприємців – із тридцяти-п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до трьохсот-п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн), а також встановити кримінальну відповідальність за знищення, пошкодження дерев, чагарників.

Документом встановлюється, що умисне  та/або без отримання відповідних дозволів знищення, пошкодження дерев, чагарників, що відносяться до зелених насаджень, в населених пунктах, що заподіяло істотну шкоду, – карається штрафом від 8500 до 17 000 гривень або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

За ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, пропонується карати обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Дії, передбачені частинами першою, другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

Окрім цього зазначається, що у цій статті істотною шкодою вважається така шкода, яка у двадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Ініціатори законопроекту зазначили, що притягнення до кримінальної відповідальності та застосування відповідних покарань, запропонованих у цьому законопроекті, аналогічні положенням ст. 246 КК України щодо незаконної порубки або незаконного перевезення, зберігання, збуту лісу. Водночас вартість зелених насаджень у населених пунктах значно вища за їх вартість у лісі, а екологічна й оздоровча цінність зелених насаджень у населених пунктах є не меншою, ніж у лісі.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Суд зобов’язав відшкодувати шкоду, завдану знищенням плодових та декоративних дерев.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду