Кабінетом міністрів врегульовано правовий статус лісосмуг

15:25, 24 июля 2020
Усі власники, орендарі та користувачі земельних ділянок, на яких розміщено лісосмуги, будуть змушені проводити необхідні заходи для їх збереження.
Кабінетом міністрів врегульовано правовий статус лісосмуг
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою затверджуються Правила утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення.

Постановою усім власникам, орендарям та користувачам земельних ділянок, на яких розміщено полезахисні лісові смуги, заборонено здійснювати діяльність, що може негативно впливати на збереження та використання цих смуг.

Натомість, зазначені особи будуть змушені проводити необхідні заходи для підвищення меліоративної ефективності, продуктивності та біологічної стійкості полезахисних лісових смуг на основі матеріалів лісовпорядкування або обстежень спеціальної комісії.

Комісія утворюється за рішенням землекористувачів. До її складу входять представники органу місцевого самоврядування, землекористувача та державного спеціалізованого лісозахисного підприємства. Для обстеження насаджень у межах природно-заповідного фонду до складу комісії додатково включається представник обласної держадміністрації з питань охорони навколишнього природного середовища.

За результатами обстеження складається акт з визначенням характеристики лісомеліоративного стану насаджень і необхідних заходів, який затверджується органом місцевого самоврядування.

Серед заходів, які можуть буди проведені за результатами лісівничо-меліоративної оцінки лісових смуг, зазначені такі:

  • зріджування в процесі рубок догляду в насадженнях першого, другого та третього вікових періодів;
  • рубки, пов’язані з реконструкцією;
  • створення (відновлення), агротехнічний догляд та доповнення;
  • збереження від пожеж, незаконних рубок, пошкодження, ослаблення та іншого шкідливого впливу;
  • захист від шкідників і хвороб.

Як відомо, земельні ділянки під полезахисними лісовими смугами, які обмежують масив земель сільськогосподарського призначення, можуть передаватися у постійне користування державним або комунальним спеціалізованим підприємствам або в оренду фізичним та юридичним особам.

Постанова уряду вносить зміни до Типового договору оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 р. № 220, в частині визначення умов щодо утримання та збереження таких смуг і забезпечення виконання ними функцій агролісотехнічної меліорації.

Варто нагадати, що основним завданням полезахисних лісових смуг є захист від ерозії ґрунтів у лісостеповій та степовій зонах України. За даними Державного агентства лісових ресурсів, за останні 30 років мережа лісосмуг скоротилася на 60 відсотків, проте, і нині в Україні налічується близько 350 тис. га полезахисних і 90 тис. га водорегулюючих лісових смуг. Більшість з них знаходяться у критичному стані через невизначений статус, незаконну вирубку та відсутність механізму реконструкції та догляду.

Затвердженням зазначених правил уряд сподівається, що проблема утримання полезахисних лісових смуг у належному стані нарешті почне вирішуватися.

Крім того, як вже писала «Судово-юридична газета», Держгеокадастр проведе окремий аудит мережі лісосмуг по всій Україні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді