Якщо суддя не відпрацьовує норму — відправити на навчання або на практику, — заступник голови ВРП

15:33, 4 августа 2020
На думку заступника голови Вищої ради правосуддя Олексія Маловацького, судам треба ставити чіткі завдання: щодо кількості розглянутих справ, часу слухання справи.
Якщо суддя не відпрацьовує норму — відправити на навчання або на практику, — заступник голови ВРП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, наразі Вища рада правосуддя направила до судів листи стосовно нормативів навантаження та середнього часу, необхідного на розгляд кожної категорії справи. 

Детально з цими нормативами, підготовленими за підтримки проекту «Нове правосуддя» Агентства США із міжнародного розвитку (USAID), можна ознайомитися за посиланням

Окрім розрахунку необхідної чисельності суддів в Україні, ці нормативи також можуть бути застосовані для підготовки бюджетних запитів у судовій системі, в ЄСІТС тощо.

Заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький в коментарі журналістам, який розміщений на сайті ВРП, зазначив, що ВРП вперше за всю історію України ініціювала обговорення серед суддівської спільноти визначення показників навантаження судді.

«Якщо суддя відпрацьовує справ більше норми – його треба заохочувати: або підвищувати, або виплачувати додаткову заробітну плату. Якщо ж суддя не відпрацьовує норму – відправити на навчання або на практику», – зазначив Олексій Маловацький.

На його переконання, для того, щоб в суди залучити амбітних професіоналів, необхідно передбачити можливість прозорого способу кар’єрного зростання.

«Наразі таких умов немає», – зауважив заступник Голови Вищої ради правосуддя.

На його думку, судова реформа має ґрунтуватися не тільки на зміні законодавства, до судів слід підходити більш практично.

«Це не якась віртуальна установа. Судам треба ставити чіткі завдання: щодо кількості розглянутих справ, часу слухання справи тощо. І від цього вже мають розраховуватися навантаження, заробітна плата, витрати на утримання та інше. Тільки тоді ми будемо мати конструктивні результати», – зазначив Олексій Маловацький.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді