Як порахувати середній бал атестата при вступі до закладу вищої освіти: корисні поради

13:56, 6 августа 2020
Бал розраховується як середнє арифметичне усіх зазначених в додатку до свідоцтва оцінок.
Як порахувати середній бал атестата при вступі до закладу вищої освіти: корисні поради
uezd.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Для того, щоб подати заяву на вступ до закладу вищої освіти (ЗВО) як в електронному, так і в паперовому вигляді – вступнику необхідно порахувати середній бал додатка до документа про повну загальну середню освіту (свідоцтва).

У пресслужбі Міністерства освіти і науки (МОН) повідомляють, що він обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин. Бал розраховується як середнє арифметичне усіх зазначених в додатку до свідоцтва оцінок (інваріантна частина, варіативна частина, державна підсумкова атестація). Предмети, за якими зроблено запис «звільнений»/»зараховано»,  а також факультативи у загальну кількість не враховуються.

Наприклад, розрахунок здійснюється таким чином: 

кількість предметів, з яких виставлено оцінки = 21,

сума балів = 195,

середній бал = 195:21=9,285...≈9,3.

Для випускників минулих років оцінки з документа про повну загальну середню освіту, які виставлені за 5-бальною шкалою, враховуються таким чином: 

«3» відповідає «6», 

«4» відповідає «9», 

«5» відповідає «12». 

Якщо додаток до документа про повну загальну середню освіту відсутній з об’єктивних причин, його середній бал у 12-бальній шкалі вважається таким, що дорівнює «2».

Якщо в додатку до атестата зазначено середній бал, його все одно потрібно обов'язково перевірити. Якщо він вказаний невірно, документ про повну загальну середню освіту є дійсним, але бал потрібно перерахувати і подати правильне значення.

У разі подання заяв у електронному вигляді вступник зазначає середній бал в особистому е-кабінеті за 12-бальною шкалою, а переведення у 200-бальну шкалу здійснюється системою автоматично.

Раніше Верховна Рада схвалила законопроект № 3734 »Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей».

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей