Президент повернув із пропозиціями законопроект про подовження мораторію на стягнення валютної іпотеки

17:20, 10 августа 2020
Очевидно, різка критика, що ухвалений парламентом законопроект є лазівкою для недобросовісних боржників і відлякує інвесторів, була сприйнята.
Президент повернув із пропозиціями законопроект про подовження мораторію на стягнення валютної іпотеки
finclub.net
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ухвалений 16 липня Верховною Радою України проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті (реєстр. № 3640) так і не був підписаний Президентом України.

Сьогодні, 10 серпня, він був повернутий до парламенту з президентськими пропозиціями. Про це свідчить запис на сторінці законопроекту на сайті Верховної Ради. Текст пропозицій наразі відсутній.

Як відомо, даний законодавчий акт авторства народного депутата Олександра Дубінського був схвалений та відредагований Комітетом ВР з питань фінансів, податкової та митної політики і 349 голосами народних депутатів без обговорення прийнятий відразу за основу та в цілому у сесійній залі. Тим самим мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті, продовжений до 1 січня 2022 року.

Правники відразу вказали на популізм, антиконституційність, створення лазівки для недобросовісних боржників і, відповідно, антирекламу для українського інвестиційного клімату.

Зокрема, за даними НБУ, після прийняття Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» у 2014 році більша частина валютних позичальників так і не почала обслуговувати свої кредити. Причому, йдеться про 44 тис. договорів на загальну суму 29 млрд грн.

Правники також вказували, що більш адекватне вирішення проблеми валютних позичальників пропонує Кодекс з процедур банкрутства, одним з розділів якого є банкрутство фізичних осіб. Якщо боржник ініціює таку процедуру, то банки готові прощати всю пеню та штрафи, аби хоча б тіло кредиту закрити.

«За моєю практикою, від суми яка встановлена рішенням суду, банки прощають клієнтам 50-70 відсотків (непоганий такий дисконт на купівлю житла). Раніше банки впирались, тому що була надія легкої наживи, але після 2014 року зрозуміли, що це утопія, і їм вигідніше отримати хоча б тіло кредиту, щоб вийти з цієї боргової ями», - ділиться своїм досвідом приватний виконавець Дмитро Куліченко.

Якщо Президент підпише цей законопроект, то можна розпрощатись з мрією про іпотеку під 10% у вересні, вважає експерт з питань банкрутства Ігор Ніколаєв.

«Одним із визначальних принципів верховенства права є якість та чіткість закону, який нерозривно пов’язаний з його передбачуваністю. Проект закону № 3640 не відповідає цим складовим верховенства права. Причому, від слова «абсолютно». Текст проекту, без огляду на обсяг, містить значну кількість колізій та неузгодженостей», - таку думку висловив адвокат, співавтор Кодексу з процедур банкрутства Юліан Хорунжий.

Зрештою, навіть міністр юстиції Денис Малюська звернувся до Президента України з проханням ветувати даний законопроект, адже обов’язок платити борг і виконувати договірний обов’язок – це базис капіталізму та ринкової економіки, тому відхилення від обов’язку сплачувати борги повинно бути цивілізованим та справедливим.

Очевидно, ця позиція була сприйнята Президентом України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва