У ДСА пояснили погану якість відеоконференцій під час судових засідань відсутністю фінансування

16:20, 14 августа 2020
Причинами складнощей з відеозв’язком ДСА називає оперативний запуск системи та недостатність коштів.
У ДСА пояснили погану якість відеоконференцій під час судових засідань відсутністю фінансування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Карантинні обмеження істотним образом вплинули на судові процеси та викликали нові тенденції та загрози.

Внаслідок запроваджених карантинних обмежень суди вимушені були перейти на проведення судових засідань у режимі відеоконференцій.

Але тут виявилося не все гладко. Стан технічного забезпечення та якість надання послуг викликали дорікання з боку як суддів, так і учасників процесу.

Під час круглого столу «Особливості функціонування судів в умовах карантину: рівні права для всіх учасників процесу», який відбувся у ВРП, заступник голови Вищого антикорупційного суду Євген Крук повідомив, що у ВАКС частина засідань не відбулася через перевантаження системи. Ситуація з великою кількістю відеоконференцій призвела до того, що обмежили кількість заявок на участь у таких конференціях, як наслідок, не всі суди встигали підключитися.

Нарікання на роботу технічних засобів непоодинокі. Підстави для нарікань досить різні. Від неможливості під’єднатися до відсутності звуку. На останнє звернув увагу голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду Станіслав Кравченко, розповідаючи про випадки відсутності звуку по 15 хвилин. «Коли в судове засідання в умовах карантину приїжджають люди з усієї країни, при цьому зриваються по 7 засідань за один день, як було у нас у червні, то людям байдужі наші з вами пояснення, хто винен, на якому сервері що не так», — наголосив голова ККС.

Доходить до того, що засуджені вказують на те, що під час дистанційного захисту адвокат неналежно виконував свої обов’язки. ККС ВС навіть прийняв до провадження і невдовзі розглядатиме таку касаційну скаргу.

Заступник голови Державної судової адміністрації Сергій Чорнуцький пояснив, що складнощі з відеозв’язком були на початкових етапах, коли ДСА намагалася оперативно запустити систему. Був значний попит на відповідну систему, ліцензій на систему відеоконференцзв’язку не вистачало, і тому окремі суди взагалі не могли бути підключені. Сьогодні ці проблеми майже вирішені, функціонал під’єднання та обміну файлами доопрацьовується.

У липні з’явилися нові проблеми, які були пов’язані вже не з самою системою, а зі значним обмеженням швидкості інтернет-зв’язку. Послуга була на короткий період припинена провайдером у зв‘язку із заборгованістю адміністратора автоматизованої системи діловодства суду. Причина заборгованості полягала у відсутності розрахунків судами, що викликано значним дефіцитом коштів на утримання судової системи. З початку серпня послугу відеоконференцзв’язку відновлено. Проте проблеми можуть знову з’явитися в жовтні, оскільки бюджет-2020 не передбачає витрати на ці послуги. Всі пропозиції ДСА щодо виправлення ситуації парламент і уряд поки що не розглядали.

Крім того, за словами Сергія Чорнуцького, робота системи може залежати від якості обладнання, яке використовується на стороні учасника процесу (наприклад, установи виконання покарань).

Заступник голови ДСА посилається також на те, що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву. Такі положення дійсно передбачені статтями 212 ЦПК, 197 ГПК, 195 КАСУ. Щоправда, цього не передбачено в КПК.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, як під час карантину в судах склалася колізія через відсутність підстав для перенесення судового процесу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки