Навчання іноземних студентів: на що чекати

13:00, 3 сентября 2020
Метою законопроекту є врегулювання організації навчального процесу для іноземців та осіб без громадянства.
Навчання іноземних студентів: на що чекати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада має розглянути законопроект № 3717  «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства». Авторами є «слуги народу», серед яких Марія Мезенцева, Юлія Гришина, Сергій Мінько та інші. Метою законопроекту є врегулювання організації навчального процесу для студентів, які є громадянами іноземних країн та/або особами без громадянства.

Новації

Депутати пропонують внести зміни до статті 48 Закону «Про вищу освіту», доповнивши її пунктом 4:

Для іноземних громадян, осіб без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту за кошти фізичних або юридичних осіб, в окремих групах, що складаються виключно з іноземних громадян та/або осіб без громадянства, навчання може здійснюватися іноземною мовою. При цьому заклади вищої освіти забезпечують вивчення такими особами державної мови.

Автори вважають, що прийняття проекту закону створить умови зміцнення європейських засад функціонування системи вищої освіти, що сприятиме її зближенню з іншими країнами.

Брак кадрів

Логічним запитанням є чи вистачить у вишах кадрів, аби викладати предмети іноземною або рідною мовою цих студентів. В Україні не всі викладачі володіють англійською мовою, не кажучи вже про арабську чи екзотичні азійські та африканські мови. До того ж, нічого не сказано про зростання рівня заробітної плати. Очевидно, викладач вимушений буде готуватися до лекцій та практичних українською мовою, а потім ще і перекладати їх на іноземну, і це без суттєвого збільшення фінансової оплати своєї роботи.

Позиція Головного науково-експертного управління (ГНЕУ)

Експерти вказують, що законопроект має вади техніко-юридичного характеру.

Зауваження викликає назва проекту Закону. Оскільки запропоновані зміни вносяться лише до однієї ст. 48 Закону, відповідно до вимог законодавчої техніки це слід було б відобразити у його назві.

У проекті пропонується ст. 48 Закону доповнити абзацом 4, тоді як відповідна стаття складається не з абзаців, а з частин.

Зауваження викликає також структура законопроекту, який має складатися з двох розділів, де в першому розділі викладаються зміни до законів, а в другому («Прикінцеві положення») зазначається строк набрання чинності законом та надаються доручення Кабінету Міністрів України, пов’язані з прийняттям закону та приведенням у відповідність із новими нормами підзаконних нормативно-правових актів. Натомість поданий проект складається з трьох розділів.

Не погоджуються експерти із пропонованим порядком набрання чинності Законом, проект якого розглядається, – «з дня, наступного за днем його опублікування». Адже реалізація положень проекту потребує оновлення підзаконної нормативно-правової бази, на яке Кабінету Міністрів України дається один місяць, та здійснення низки практичних заходів. У зв’язку із цим, на думку Головного управління, Закон повинен вводитись в дію щонайменше через місяць після дня його опублікування.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Україну можуть приїжджати зараз лише ті іноземці, які мають статус студента та продовжують навчання

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва