Андрій Костін розповів про роботу над концепцією інституту мирових суддів

15:10, 3 сентября 2020
Мирові судді будуть покликані вирішувати дрібні конфлікти в територіальних громадах.
Андрій Костін розповів про роботу над концепцією інституту мирових суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Києві відбулася міжнародна онлайн-конференція «Діалоги про правосуддя – 2» за участі представників парламенту, українських суддів та європейських експертів, а також представників Європарламенту, Ради суддів України, Вищої ради правосуддя.

Організаторами виступили Інститут демократії та розвитку «PolitA» і видання «Судово-юридична газета».

Під час конференції Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, народний депутат України Андрій Костін повідомив, що очолюваний ним Комітет наразі працює над концепцію запровадження в Україні інституту мирових суддів.

Концепція моделі тільки розробляється членами Комітету з питань правової політики, через деякий час законопроект буде презентований. При цьому вивчається досвід роботи цього інституту в різних країнах.

На переконання Андрія Костіна, створення інституту мирових суддів необхідно для того, щоб територіальна громада самостійно вирішувала спірні питання або дуже дрібні правопорушення, які виникають на побутовому рівні (наприклад, хтось комусь щось не те сказав, хтось комусь розбив скло, облаяв, потравив собаку, на сусідню ділянку вилив бруд та інше).

Це буде спосіб альтернативного розв’язання спорів або вирішення конфліктів на рівні громади. Саме громада повинна бути зацікавлена в тому, щоб конфлікти в її середині або не існували, або не поширювалися, або гасилися.

Сьогодні такі дрібні конфлікті завантажують поліцію, прокуратуру, судову систему справами, які можуть виникати внаслідок емоційного стану людини.

Але якщо їх намагатися вирішити за допомогою правоохоронців, то дуже мало шансів, що правоохоронна система та судова система будуть цим займатись. Хоча б тому, що в жодної країні немає ресурсів для залучення правоохоронців для вирішення побутових конфліктів.

Мирові судді не будуть складовою судової системи. Ці посади будуть виборними, мирового суддю буде обирати громада з числа осіб, які добре відомі громаді та якій громада довіряє (наприклад,  головний лікар лікарні, який пішов на пенсію).  

Держава повинна подбати про наявність персоналу у мирового судді. На думку Андрія Костіна, такий персонал повинні складати фахові юристи, які розуміють правову сторону питання. Але фінансування цього інституту може бути покладено саме на громади, тому що саме для ОТГ буде важливо, щоб працювали мирові судді.

У всякому випадку держава повинна чітко визначити юрисдикцію мирового судді.

Андрій Костін вважає, що важливим є розуміння відповідальності всіх членів громади за те, щоб у цій громаді вирішувалися спірні питання не кимось, а самими людьми.

Раніше Верховна Рада  підтримала  законопроект про адміністративну процедуру.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки