На провайдерів покладуть додаткові обов’язки для забезпечення негласних слідчих дій

12:41, 4 сентября 2020
Також законопроектом передбачено розширення обов’язків провайдерів щодо надання інформації про користувачів.
На провайдерів покладуть додаткові обов’язки для забезпечення негласних слідчих дій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутати з комітету правоохоронної діяльності 1 вересня зареєстрували у Верховній Раді законопроект №4004. Подібно до попереднього проекту №4003, яким комітет пропонує розширити повноваження слідчих під час обшуків, метою ухвалення цього документу також є «підвищення боротьби із кіберзлочинністю». Інша мета законопроекту – додаткове урегулювання використання електронних (цифрових) доказів.

Так, у законопроекті передбачено внесення до Кримінального процесуального кодексу нового параграфу – «4-1. Електронні докази». Цей параграф складається лише з двох статей – «Електронні докази» і «Зберігання електронних доказів та вирішення питання про спеціальну конфіскацію». Втім, ці дві статті є доволі об’ємними – разом займають майже 10 сторінок порівняльної таблиці.

Окрему увагу у пояснювальній записці до законопроекту депутати приділяють питанню регулювання порядку спеціальної конфіскації віртуальних активів. Це питання урегульовано другою статтею нового параграфу про електронні докази. «На сьогодні спеціальна конфіскація не охоплює віртуальні активи, хоча переважно через неврегульовані законом віртуальні ринки здійснюється легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Відповідно до досліджень Міжнародного валютного фонду, в усьому світі неврегульовані законом віртуальні ринки надають можливість відмити гроші в розмірі від 2,17 до 3,61 трлн доларів США щорічно», — відзначають депутати.

Зокрема передбачено, що судом може бути ухвалено рішення про конфіскацію віртуальних активів у наступних випадках:

  • Активи, які виготовлені, пристосовані або використані як засоби чи знаряддя кримінального правопорушення;
  • Активи, які призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення;
  • Активи, що були предметом кримінального правопорушення або іншого суспільно небезпечного діяння;
  • Активи, що одержані фізичною або юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від нього;
  • Активи, а також доходи від них, засудженого за вчинення корупційного злочину, легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, його пов’язаної особи.

Також депутати пропонують доповнити частину першу статті 257, яка регламентує використання результати негласних слідчих дій. Так, якщо в результаті проведення негласної слідчої дії виявлено ознаки кримінального правопорушення, досудове розслідування якого не розпочате, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

Проте, напевно найважливішими є пропоновані зміни до Закону України «Про телекомунікації». Передбачено значне розширення обов’язків операторів і провайдерів телекомунікацій. Відповідно до чинної норми закону, вони зобов’язані за власний кошт встановлювати обладнання, необхідне для проведення оперативно-розшукових заходів. Законопроект же розширює цю вимогу обов’язком  встановлювати обладнання, яке необхідне для «негласних слідчих (розшукових) дій та тимчасового доступу до інформації, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв’язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо».

Тобто, на операторів та провайдерів покладаються потенційні додаткові витрати, пов’язані із встановлення додаткового оснащення, а також вони будуть зобов’язані надавати значно більше інформації щодо своїх користувачів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва