Робоча група розгляне питання щодо розширення повноважень приватних виконавців

14:03, 14 сентября 2020
Розглянуть два законопроекти – урядовий та від спільноти приватних виконавців.
Робоча група розгляне питання щодо розширення повноважень приватних виконавців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Комітеті з питань правової політики ВР України сьогодні, 14 вересня, відбудеться засідання робочої  групи по опрацюванню законопроектів щодо удосконалення примусового виконання судових рішень і рішень інших органів. Про це повідомив член робочої групи, приватний виконавець Зорян Маковецький.

На його думку, жодне удосконалення не матиме сенсу без вирішення основного питання.

«Розширення повноважень приватних виконавців є доконаною необхідністю», - вважає представник професії.

На даний час є два законопроекти, які стосуються врегулювання даного питання - це урядовий № 3609 та внесений і розроблений депутатами, спільнотою приватних виконавців та європейськими експертами EU Project «Pravo-Justice» № 3726.

«Законопроекти містять різні підходи до вирішення принципових питань», - нагадує Зорян Маковецький.

Проте він сподівається, що спільноту приватних виконавців буде почуто.

«Судово-юридична газета» вже писала, що намагання Міністерства юстиції України одноосібно вдосконалювати сферу примусового виконання судових рішень, яка і досі залишається проблемною і відлякуючою для інвестицій в Україну, не знайшло розуміння у вітчизняному та міжнародному правничому товаристві і призвело до серйозної напруги у стосунках регулятора з інститутом приватних виконавців. У результаті в урядовому законопроекті, розробленого регулятором сфери примусового виконання судових рішень, довелося виключити окремі скандальні норми стосовно діяльності інституту приватних виконавців, але до діалогу справа ще не дійшла.

Ми також писали, що міжнародні партнери України стали наполягати на більш потужній реформі виконавчого провадження і розширенні повноважень приватних виконавців. Ці вимоги конкретизувалися  під час робочого візиту Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля до Брюсселя, коли був підписаний Меморандум про взаєморозуміння і Кредитна угода щодо отримання нашою країною макрофінансової допомоги Європейського Союзу в сумі 1,2 млрд євро. У положеннях Меморандуму серед восьми зобов’язань Української Сторони для отримання другої частини макрофінансової допомоги, зокрема, згадується про розвиток інституту приватних виконавців.

Наприкінці червня до Верховної Ради було внесено пакет законопроектів, спрямованих на системну реформу інституту виконання судових рішень в Україні. Авторами скрізь позначені народні депутати України Тарас Тарасенко та Сергій Демченко. Пакет містить головний і три допоміжні законопроекти під №№ 3726-3729.

За словами Тараса Тарасенка, законодавчий пакет насправді розроблявся за активної участі професійної спільноти та інших стейкхолдерів, були залучені найкращі фахівці у сфері виконавчого провадження, не лише України, а й Європи. Серед авторського колективу, зокрема, називаються приватні виконавці Андрій Авторгов, Олександр Кузь, Зорян Маковецький, заступник Голови Ради приватних виконавців України Олександр Сивокозов, дисциплінарний уповноважений Асоціації приватних виконавців України, доктор юридичних наук Олена Овчаренко, член Дисциплінарної комісії приватних виконавців, адвокат Олексій Соломко, національний експерт Проекту ЄС «Pravo-Justice» В’ячеслав Панасюк та міжнародний експерт Катілін Попов.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Сергей Глушко

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир