ВС: заповіт, посвідчений службовою особою на тимчасово окупованій території, є нікчемним

17:55, 28 сентября 2020
ВС роз’яснив про заповіт, виданий на тимчасово окупованій території.
ВС: заповіт, посвідчений службовою особою на тимчасово окупованій території, є нікчемним
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заповіт, посвідчений (виданий) службовою особою (нотаріусом) на тимчасово окупованій території, на якій органи державної влади, посадові та службові особи України не здійснюють свої повноваження, є нікчемним.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 185/2052/19.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що особа звернувся до суду з позовом до особи_2, особи_3, в якому просив суд визнати за ним в порядку спадкування за заповітом право власності на квартиру.

Свої вимоги позивач мотивував тим, що померла його бабуся (особа_4), після смерті якої залишилося спадкове майно, а саме квартира. У 2016 році особа_4 захворіла на онкологічне захворювання і висловила бажання скласти заповіт. Враховуючи, що у 2017 році на тимчасово окупованій території у місті Донецьку не було нотаріусів, які б посвідчили заповіт відповідно до норм українського законодавства, вона не могла за станом здоров’я виїхати за межі тимчасово окупованої території, заповіт було посвідчено нотаріусом на окупованій території, відповідно до якого особа_4 діючи добровільно і перебуваючи при здоровому розумі та ясній пам’яті, розуміючи значення своїх дій та керуючи ними, на випадок своєї смерті заповіла йому спірну квартиру.

Рішенням Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, залишеним без змін постановою Дніпровського апеляційного суду, у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Висновок Верховного Суду

ВС підкреслив, що відповідно до частини першої статті 1257 ЦК України заповіт, складений особою, яка не мала на це права, а також заповіт, складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, є нікчемним.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2014 року №1085-р "Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення", до зазначених населених пунктів відноситься місто Донецьк.

Відповідно до положень статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважається незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

ВС зауважив, що до таких актів відноситься і заповіт особи, посвідчений 26 жовтня 2017 року нотаріусом ДНР Донецького міського нотаріального округу оскільки він посвідчений (виданий) службовою особою (нотаріусом) на тимчасово окупованій території, на якій органи державної влади, посадові та службові особи України не здійснюють свої повноваження.

Оскільки зазначений заповіт відповідно до положень статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» є недійсним і не створює правових наслідків, тобто є нікчемним, суди дійшли обґрунтованого висновку про відсутність підстав для визнання за особою права власності на спадкове майно за цим заповітом.

Враховуючи обставини справи, Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої та апеляційної інстанції – без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи вважається необізнаність про наявність заповіту поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва