Поділ майна подружжя: ВС висловився щодо поділу частки корпоративних прав

15:20, 8 октября 2020
Спори, що виникають із сімейних правовідносин: поділ корпоративних прав.
Поділ майна подружжя: ВС висловився щодо поділу частки корпоративних прав
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відчуження корпоративних прав одним із подружжя під час розгляду справи судом не позбавляє права іншого з подружжя претендувати на компенсацію 1/2 частки внеску до статутного капіталу відповідного товариства.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 161/19023/17.

Обставини справи

ВС розглянув у порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом особи_1 до особи_2, треті особи: особа_4, особа_3, про встановлення факту проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу, визнання майна спільною сумісною власністю та поділ майна, що належить сторонам на праві спільної сумісної власності, і таким чином: визнати за позивачем та відповідачем по ½ частини квартири; визнати за позивачем право власності на автомобіль та припинити на нього право власності відповідача; інший автомобіль залишити відповідачу; визнати за позивачем право власності на земельну ділянку, будівельні матеріали та конструктивні елементи об’єкта незавершеного будівництва та припинити право власності відповідача на це майно; визнати за відповідачем право власності на земельну ділянку та будинок; визнати за позивачем право на отримання компенсації ½ частки внесків статутного капіталу господарських товариств,  а також ½ часки отриманих доходів від діяльності цих товариств.

Суди встановили, що з січня 2004 року до березня 2015 року сторони проживали однією сім`єю, без реєстрації шлюбу. У шлюбі мають двох дітей, факт батьківства щодо дітей відповідач не заперечує. Також встановлено, що відповідач володіє часткою у статутному фонді кількох товариств з обмеженою відповідальністю.

Рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області позовні вимоги задоволено частково.

Постановою Волинського апеляційного суду рішення суду першої інстанції у частині відмови у задоволенні позовних вимог про стягнення внеску до статутного капіталу ТОВ «К» скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення, яким стягнуто з особи_2 на користь особи_1 1 225 000 грн як компенсацію ½ частки внеску до статутного капіталу цього товариства.

Скасовуючи рішення суду першої інстанції в частині відмови, компенсувати 1/2 частки внеску відповідача до статутного капіталу ТОВ «К», та, ухвалюючи рішення про задоволення у цій частині позовних вимог, апеляційний суд виходив з того, що факт відчуження відповідачем корпоративних прав під час розгляду справи у суді не позбавляє права позивача претендувати на компенсацію частки внеску відповідача до статутного капіталу такого товариства.

Висновок Верховного Суду

Задовольняючи позов у частині визнання права на частину корпоративних прав ТОВ «ТЗ», ТОВ «ТВ», суд першої інстанції, з чим погодився й апеляційний суд, виходив з того, що з відкритих та публічних даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що відповідач володіє часткою у статутному капіталі вказаних товариств, цей факт відповідачем не заперечувався.

З таким висновком погодився і Верховний Суд, оскільки встановлено, що частка у статутних капіталах товариств сформована за рахунок коштів сторін, які проживали однією сім’єю, і суди обґрунтовано визнали за позивачем право на компенсацію ½ частики внесків до статутного капіталу вказаних товариств.

Щодо компенсації ½ частки внесків до статутного капіталу відповідача у ще одному товаристві (ТОВ «К»), то апеляційний суд обґрунтовано не погодився з висновком суду першої інстанцій в цій частині про те, що оскільки на час ухвалення рішення суду корпоративні права у товаристві вибули з володіння відповідача, тому вони не можуть бути включені до складу спільної сумісної власності подружжя для його поділу, скасував у цій частині вимог рішення суду та ухвалив нове рішення про задоволення таких вимог, оскільки відчуження корпоративних прав під час розгляду справи судом не позбавляє позивача права претендувати на компенсацію 1/2 частки внеску відповідача до статутного капіталу вказаного товариства.

ВС дійшов висновку, що судові рішення в частині вирішення спору щодо компенсації ½ частки внесків до статутного капіталу вказаних товариств ухвалено з додержанням норм матеріального права, у зв’язку з чим відхиляє доводи касаційної скарги про зворотне.

Враховуючи обставини справи, Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення  суду першої та апеляційної інстанції – без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС роз’яснив, хто належить до спадкоємців четвертої черги.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді