Мінсоцполітики пропонує позбавляти спадку недобросовісних спадкоємців

11:51, 13 октября 2020
Якщо ваш родич знаходиться на повному забезпеченні у центрі догляду та опіки, ви можете не успадкувати його майно.
Мінсоцполітики пропонує позбавляти спадку недобросовісних спадкоємців
nasledstvo.biz.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство соціальної політики планує внести суттєві зміни до порядку розпорядження та спадкування майна недієздатних осіб та людей, які перебувають у спеціалізованих державних органах догляду та опіки. У відповідь на закиди в стилі «держава буде віджимати квартири», у міністерстві стверджують, що пропоновані ними зміни потрібні для захисту прав цих людей і для забезпечення компенсації витрат на їх утримання центрам догляду та опіки.

Зміни у спадкуванні

Ключовою «новелою» документу є перегляд сутності договору про довічне утримання та догляд. Так, у міністерстві пропонують чітко визначити, що центри догляду та опіки можуть бути стороною такого договору. Тобто, держава чи місто (залежно форми власності центру догляду та опіки) може претендувати на набуття житла після смерті підопічного. Також законопроєкт передбачає, що державні та комунальні органи догляду звільняються від сплати державного мита при укладанні таких договорів.

Разом із тим, зміни до статті 1224 Цивільного кодексу пропонують позбавляти спадкоємців права на спадок, якщо вони не доглядали за спадкодавцем і той перебував у центрі догляду комунальної чи державної власності. Для того, аби отримати право на спадок, спадкоємці зобов’язані відшкодувати усі витрати центру догляду на утримання спадкодавця.

Більше того, зміни до закону «Про нотаріат» передбачають, що нотаріус відмовляє людині у завіренні відчуження нею нерухомого майна, якщо вона перебуває на повному забезпеченні у центрі догляду.

На думку міністерства, потреба в ухваленні відповідних правок спричинена тим, що фактичні спадкоємці часто не доглядають за своїми непрацездатними рідними, всупереч обов’язкам, покладеним на них Сімейним кодексом. Через це соціально незахищені люди опиняються у центрах опіки, які доглядають за ними. Після смерті підопічних родичі успадковують їхнє майно, але не відшкодовують державі чи місту витрати, які поніс центр опіки.

Інші зміни законопроєкту

Крім вищезгаданих питань спадкування майна, законопроєкт також пропонує запровадити наступні положення:

  • Орган опіки може відмовити опікуну у здійсненні правочину, якщо він не відповідає інтересам підопічного, а також може звертатися до нотаріуса для накладання заборони на здійснення певних правочинів;
  • Зробити обов’язки доглядача обов’язковою частиною договору довічної опіки; якщо вони не визначені, договір про довічну опіку вважається неправомірним;
  • Нотаріус зобов’язаний попереджати людину про наслідки вчинюваних дій у доступній для неї формі (наприклад, в усній формі замість письмової для осіб із порушеннями зору);
  • Заповіт, посвідчений керівником центру догляду, прирівнюється до нотаріально завіреного.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Мінсоцполітики пропонує новий порядок виплати довічного утримання суддям.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси