ВАКС відмовився обмежувати час ознайомлення із матеріалами у справі про розкрадання 93 млн грн

08:23, 20 октября 2020
Детектив НАБУ зазначав, що захист затягує ознайомлення, а деякі підозрювані навіть не розпочинали процес.
ВАКС відмовився обмежувати час ознайомлення із матеріалами у справі про розкрадання 93 млн грн
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 жовтня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ухвалив відмовити у задоволенні клопотання старшого детектива НАБУ щодо встановлення строку для ознайомлення із матеріалами досудового розслідування у справі про незаконне заволодіння 93 мільйонами гривень. Одним із підозрюваних у цій справі є народний депутат Ярослав Дубневич.

Нагадаємо, за даними НАБУ, у 2015-2017 роках Укрзалізниця проводила закупівлі стрілочної продукції за завищеними цінами. Так, детективи встановили, що таку продукцію виробляє лише одне підприємство. Але замість прямих закупівель, Укрзалізниця здійснювала покупки через дві компанії-посередниці. Бенефіціарним власником однієї з цих компаній був Ярослав Дубневич. Народного депутата детективи вважають організатором «схеми», збитки від якої НАБУ оцінює у 93,28 мільйони гривень.

Пів року тому НАБУ повідомило про завершення розслідування за підозрою Ярославу Дубневичу. 21 квітня матеріали справи були передані стороні захисту для ознайомлення. Розслідування щодо інших 8 фігурантів завершили ще у жовтні 2019 року.

Як повідомляє «Слово і діло», старший детектив НАБУ у клопотанні зазначив, що звернувся до слідчого судді із клопотанням встановити строк на ознайомлення із матеріалами, бо сторона захисту затягує процес ознайомлення і передачі справи до суду. Він також повідомив, що до моменту подачі клопотання жоден із підозрюваних не закінчив ознайомлення із матеріалами, а деякі підозрювані ще навіть не починали ознайомлення – при тому, що розслідування щодо всіх підозрюваних, крім Дубневича, завершилося вже рік тому. У зв’язку з цим, він клопотав про встановлення 30-денного строку на ознайомлення.

Адвокати, у свою чергу, заперечували проти встановлення такого обмеження. Вони зазначали, що мали суттєві труднощі із ознайомленням через великі обсяги справи (матеріали у справі складають 129 томів, а також цифрові носії та матеріали негласних слідчих дій) та карантинні обмеження (зокрема, обмеження на доступ до приміщень НАБУ через захворювання працівників відомства).

Слідчий суддя ВАКС, вивчивши клопотання, відмовив у його задоволенні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВАКС вкотре не зміг перейти до дослідження доказів у справі про розкрадання в Енергоатомі та СхідГЗК.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси