Парламентська ТСК вирішила дослідити «безсмертність» ДАБІ

18:25, 21 октября 2020
Готується звернення до ДБР щодо відкриття кримінального провадження через порушення строків тимчасового виконання повноважень голови ДАБІ.
Парламентська ТСК вирішила дослідити «безсмертність» ДАБІ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нинішній тимчасово виконуючий обов’язки голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України має скласти повноваження, адже законні строки його перебування на цій посаді спливли. Треба або доводити до логічного кінця ліквідацію ДАБІ, або оголошувати конкурс на посаду голови у передбачений законом спосіб. До такого висновку дійшли члени Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, провівши 20 жовтня чергове засідання.

На засіданні ТСК був присутній т.в.о. голови ДАБІ Богдан Федоренко. Його, як зазначив голова ТСК, народний депутат Андрій Пузійчук, було призначено 6 травня 2020 року Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 489-р. Посада голови ДАБІ віднесена до посад державної служби категорії «А», і, таким чином, на неї поширюється законодавство про державну службу.

«Відповідно до ч. 8 ст. 31 Закону України «Про державну службу», строк тимчасового виконання обов’язків за вакантною посадою державної служби не може перевищувати три місяці. Таким чином, граничний термін перебування на посаді мав закінчитися 6 серпня 2020 року», - повідомив очільник ТСК.

У зв’язку із цим у членів комісії виникло питання, чому т.в.о. голови ДАБІ і досі перебуває на посаді, і чи легітимні документи, які підписані ним по закінченню строку повноважень?

Богдан Федоренко у свою чергу звернув увагу членів комісії на те, що у ч. 8 статті 31 Закону України «Про державну службу» йдеться про вакантну посаду, а вона зараз не вакантна, оскільки інспекція перебуває в стадії ліквідації.

«Мені здається, що я законно виконую повноваження», - переконаний він.

У ТСК не дуже погодилися із такою відповіддю, закинули тимчасовому голові ДАБІ, що він самовільно трактує норми законодавства і намагається подовжити свої повноваження, а також повідомили, що будуть звертатися до правоохоронних органів щодо відкриття кримінального провадження через порушення строків виконання повноважень. Крім того, звернуться до Кабміну, міністра розвитку громад та територій з проханням якнайшвидшого вирішення питання подальшої долі ДАБІ.

Як відомо, 13 березня 2020 року Кабмін прийняв постанови: № 218 «Про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ)» та № 219 «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду».

Так, згідно з постановою № 218, ДАБІ ліквідовано та створено новий центральний орган виконавчої влади - Державна сервісна служба містобудування України (Держсервісбуд).

Основними завданнями новоствореної структури є надання, відмова у видачі або анулювання документів, що дають право на виконання підготовчих і будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів.

Іншою постановою № 219 створені ще два центральних органи виконавчої влади: Державна інспекція містобудування України та Державне агентство з технічного регулювання в містобудуванні України. Один буде проводити нагляд і контроль в будівництві, а другий - визначатиме державні будівельні норми, єврокоди тощо.

Заради створення трьох нових органів у сфері містобудування Кабмін призупинив дію постанови № 553 «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю». Мораторій на перевірки мав тривати два місяці, але в підсумку діє вже більше півроку.

Зазначені органи ще й досі не створені, а ДАБІ продовжує безконтрольно видавати дозволи на будівництво і продукувати нові будівельні скандали.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій

 
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду