Відмова суду вищої інстанції в перегляді адміністративного рішення: позиція ЄСПЛ

08:20, 23 октября 2020
Заявник скаржився на те, що суди вищої інстанції відмовились переглядати адміністративне рішення, в якому він був покараний за недекларування грошової суми під час проходження митниці в аеропорту.
Відмова суду вищої інстанції в перегляді адміністративного рішення: позиція ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) постановив рішення по справі № 50514/13 Martin Saquetti Iglesias проти Іспанії. Saquetti Iglesias скаржився на те, що суди вищої інстанції відмовились переглядати адміністративне рішення, в якому він був покараний за недекларування грошової суми під час проходження митниці в аеропорту Мадрид-Барахас.

Обставини справи

Заявник, Мартін Сакетті Іглесіас (Martin Saquetti Iglesias), є громадянином Іспанії 1948 року народження. Він проживає поперемінно в Мадриді (Іспанія) та Буенос-Айресі (Аргентина).

У березні 2011 року митне та акцизне управління перевірило багаж Saquetti Iglesias до посадки на рейс з Іспанії в Буенос-Айрес. Вони виявили суму в 154 800 євро, всю суму, окрім 1000 євро, вони конфіскували.

У серпні 2011 року Головне управління казначейства та фінансової політики Міністерства економіки призначило штраф пану Saquetti Iglesias, еквівалентний загальній сумі конфіскованої суми.

У жовтні 2011 року пан Saquetti Iglesias подав апеляцію на рішення адміністративного органу, яка була відхилена Вищим судом м. Мадрид. У рішенні Вищого суду було зазначено, що в справі не могла бути подана апеляція з питань права через нещодавню поправку до Закону про адміністративний суд, яка збільшувала мінімальну суму для подання апеляцій з питань права з 150000 євро до 600000 євро. Saquetti Iglesias подав апеляцію amparа, яка була відхилена конституційним судом на підставі того, що заявник не надав достатнього обґрунтування «особливої конституційної важливості» його апеляції.

Покладаючись на статтю 2 Протоколу № 7 (право на апеляцію в кримінальних справах) Конвенції Saquetti Iglesias скаржився на те, що він не міг отримати перегляд судом вищої інстанції рішення вищого суду м. Мадрид.

ЄСПЛ встановив порушення статті 2 Протоколу № 7.

Справедлива сатисфакція: 9600 євро (моральна шкода) та 5 000 євро (видатки і витрати).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді