Мінсоцполітики пропонує розширити перелік людей, які не можуть бути усиновлювачами

17:20, 26 октября 2020
На думку урядовців, таке обмеження дозволить натомість стимулювати усиновлення та сприятиме захисту прав та інтересів дітей.
Мінсоцполітики пропонує розширити перелік людей, які не можуть бути усиновлювачами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство соціальної політики пропонує внести ряд змін до законодавства у сфері усиновлення. На думку представників Мінсоцполітики, пропоновані ними зміни дозволять стимулювати процес усиновлення, а також сприятимуть захисту прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Більшість змін міністерство хоче внести до Сімейного кодексу у частині регулювання процесу усиновлення. Так, пропонується встановити, що дитину не можуть всиновити люди, які старше за дитину на 45 і більше років. Винятком є родичі дитини та чоловік матері чи дружина батька. Мінсоцполітики вважає, що така норма забезпечить найкращі інтереси дитини, адже батьки мають «бути спроможними надати їй (дитині – прим.) будь-яку допомогу чи підтримку до досягнення дитиною 18 річного віку».

Інакше кажучи, у міністерстві хочуть перестрахуватися від можливої смерті усиновлювачів та повернення дитини до дитячого будинку. Така пропозиція є неоднозначною, адже важко оцінити, чи перекриває такий ризик переваги, які діти можуть отримати від проживання у родині зі старшими батьками порівняно із життям у дитячому будинку. Втім, урядовці пояснюють, що потреба у такій нормі існує, зважаючи на те, що понад 75% кандидатів в усиновлювачі хочуть усиновити дитину до 5 років при тому, що більше двох третин дітей, які потребують усиновлення, – це діти старше 10 років.

На додачу, потенційні усиновлювачі мають пройти спеціальні підготовчі курси з питань виховання. Такий обов’язок не поширюється на родичів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, патронатних вихователів, які вже виховують дітей.

Разом з тим, для захисту прав усиновлених дітей пропонується розширити перелік людей, які не мають права усиновлювати дитину. Так, список людей, які не можуть стати усиновлювачами, доповнять патронатними вихователями, договір про патронат з якими був розірваний з їхньої вини. Також у міністерстві пропонують заборонити бути усиновлювачами не лише тим, хто перебуває у шлюбі з людьми, яким заборонено усиновлювати дітей, але й тим, хто фактично проживає з ними однією родиною.

Крім того, законопроєкт містить ряд уточнень та норм, які мають заповнити законодавчі прогалини, у регулюванні усиновлення дитини другого з подружжя, зміни прізвища дитини під час усиновлення та інше. Також законопроєкт передбачає внесення ряду змін до Цивільного процесуального кодексу у частині про розгляд судом справ про усиновлення. Зокрема, пропонується деталізувати зміст заяви про усиновлення та документів, що до неї додаються, а також уточнити деякі процедурні питання розгляду справ з усиновлення в суді та підготовки документів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Мінсоцполітики пропонує позбавляти спадщини недобросовісних спадкоємців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду