Кабмін оновив перелік документів, необхідних для оформлення посвідчень батьків багатодітної сім’ї

16:55, 28 октября 2020
Як оформити посвідчення батьків з багатодітної сім’ї або дитини з багатодітної сім’ї:  новий порядок від Кабміну.
Кабмін оновив перелік документів, необхідних для оформлення посвідчень батьків багатодітної сім’ї
kmu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 28 жовтня, Уряд вніс зміни до Порядку виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї.

«Метою прийняття проекту акта є удосконалення порядку оформлення посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї», — йдеться у пояснювальній записці.

Зокрема, проектом акта пропонується внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2010 № 209 «Деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї».

Що пропонується

Пропонується встановити, що посвідчення будуть видаватися структурними підрозділами районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад одному з батьків незалежно від місця проживання протягом десяти робочих днів з дати подання заяви.

Заява для оформлення посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї подається одним із батьків до структурного підрозділу/виконавчого органу, що видає посвідчення, або до центру надання адміністративних послуг за формою, затвердженою Мінсоцполітики одним із таких способів:

У паперові формі – у разі особистого відвідування структурного підрозділу/виконавчого органу, центру надання адміністративних послуг (для посвідчення особи пред’являється паспорт громадянина України або документ, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус) або надсилання поштою (реєстрованим поштовим відправленням);

В електронній формі – через Єдиний держаний веб-портал електронних послуг, у тому числі через інтегровані з ним інформаційні системи державних органів та органів місцевого самоврядування (ідентифікація особи при цьому здійснюється з використанням кваліфікованих електронних довірчих послуг);

В усній формі – у разі особистого відвідування структурного підрозділу/виконавчого органу, центру надання адміністративних послуг (для посвідчення особи пред’являється паспорт громадянина України або документ, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус).

При цьому посадова особа структурного підрозділу/виконавчого органу, центру надання або адміністратор центру надання адміністративних послуг заповнює електронну форму заяви на підставі усної заяви та роздруковує її паперовий примірник, який має бути прочитаний і підписаний заявником.

У заяві зазначаються відомості про осіб, яким видаватимуться посвідчення:

Прізвища, імена та  по батькові батьків, місця і дати їх народження, серії та номери їхніх паспортів громадянина України, а також унікальні номери запису особи (за наявності) в Єдиному державному демографічному реєстрі, відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають про це відмітку в паспорті, або які не є громадянами України);

Прізвища, імена, по батькові, місця і дати народження дітей, їхні унікальні номери запису особи в Єдиному державному демографічному реєстрі та відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності).

До заяви додаються:

1) одна фотокартка (кольорова або чорна-біла) розміром 30х40 міліметрів;

2) у разі народження дитини до навчання особи віком від 18 до 23 років за денною формою навчання за межами України – копія свідоцтва про народження дитини або довідки із закладу освіти. Такі документи подаються за умови їх легалізації, якщо інше не передбачено законом та міжнародним договором України та з перекладом на українську мову. Вартість перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально;

3) у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу – документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначеним місцем проживання дитини  з одним із батьків після розірвання шлюбу; копія рішення суду про позбавлення батька чи матері батьківських прав, визнання батька чи матері недієздатним (недієздатною), безвісти  відсутнім (відсутньою); копія свідоцтва  про смерть батька чи матері, копія свідоцтва про народження дитини у разі внесення змін у зв’язку з усиновленням);

4) у разі продовження терміну дії посвідчення, якщо дитина навчається за денною формою навчання у закладі загальної, середньої, професійної  (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти – довідка про підтвердження зарахування до закладу освіти або про переведення на наступний курс навчання в межах відповідної програми підготовки  (інформація підтверджується заявником кожного семестру, до закінчення закладу освіти, але не довше ніж до досягнення особою 23 років).

Крім того, документом встановлюється, якщо особа бажає підтвердити відомості, зазначені у заяві, без використання певної інформаційної системи або не надає згоди на отримання та обробку її персональних даних з певної інформаційної системи, до заяви додаються документи, що підтверджують зазначені відомості.

Зокрема, це:

копії свідоцтв про народження дітей;

копія свідоцтва про шлюб (не стосується батьків, які не перебувають у шлюбі);

копія сторінок паспорта громадянина України кожного із батьків із даними про прізвища, ім’я, по батькові (за наявності), дату видачі паспорта;

копії посвідки на постійне проживання батьків, якщо вони є іноземцями або особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.

У разі відсутності необхідної інформації у реєстрах та базах даних, заявнику протягом двох робочих днів надсилається повідомлення (у тому числі в електронній формі – за його бажанням) з переліком документів, які необхідно подати у паперовому вигляді до структурного підрозділу/виконавчого органу або центру надання адміністративних послуг для підтвердження відомостей, необхідних для оформлення посвідчень та зазначенням причини неотриманням такої інформації на запит.

Слід зазначити, що посвідчення видаються безоплатно. За бажанням заявника посвідчення можуть бути надіслані рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Оплата послуг з відправлення проводиться за рахунок одержувача.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Кабмін спростив порядок оформлення посвідки на тимчасове проживання для іноземців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки