Верховний Суд висловився щодо визнання спадщини відумерлою

17:45, 29 октября 2020
Якщо спадщина відкрилася до набрання чинності ЦК України (1.01.2004), до цих правовідносин підлягають застосуванню норми ЦК УРСР.
Верховний Суд висловився щодо визнання спадщини відумерлою
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Установивши, що спадщина після смерті відкрилася до набрання чинності ЦК України (1 січня 2004 року), суд першої інстанції, з яким погодився й суд апеляційної інстанції, дійшов правильного висновку про відмову у задоволенні заяви Волочиської міської ради, оскільки до цих правовідносин підлягають застосуванню норми законодавства, чинного на час відкриття спадщини, а саме: ЦК УРСР, яким не передбачалася можливість визнання спадщини відумерлою та перехід прав і обов'язків від спадкодавця до органу місцевого самоврядування.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії судді Другої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 671/1064/18.

Обставини справи

Волочиська міська об'єднана територіальна громада в особі Волочиської міської ради Хмельницької області звернулася до суду з заявою, в якій просила визнати спадщину, що відкрилася після смерті особи у вигляді земельної ділянки, відумерлою та передати її у комунальну власність Волочиської міської ради.

Вимоги заяви мотивовано тим, що особі на підставі сертифікату на право на земельну ділянку (пай) належала земельна ділянка, яка розташована за межами с. Курилівка Волочиського району Хмельницької області. Після її смерті відкрилася спадщина, яку ніхто не прийняв у встановленому законом порядку.

Рішенням Волочиського районного суду Хмельницької області, залишеним без змін постановою Хмельницького апеляційного суду в задоволенні заяви відмовлено.

Висновок Верховного Суду

Так, суди попередніх інстанцій встановили, що спадщина після смерті особи відкрилася під час дії ЦК УРСР, а тому положення саме цього Кодексу підлягають застосуванню при вирішенні питання про спадкування майна померлої.

ВС зауважив, що одночасно норми пункту 5  Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, за якими ЦК України застосовується також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом, необхідно розуміти таким чином, що правила Книги шостої ЦК України може бути застосовано лише до спадщини, яка відкрилася після 01 липня 2003 року і не була прийнята ніким зі спадкоємців, право на спадкування яких виникло відповідно до норм статей 529-531 ЦК УРСР.

Відповідно до частини першої та третьої статті 1277 ЦК України (у редакції, чинній на час звернення із заявою) у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно – за його місцезнаходженням.

Установивши, що спадщина після смерті відкрилася до набрання чинності ЦК України з 1 січня 2004 року, суд першої інстанції, з яким погодився й суд апеляційної інстанції, дійшов правильного висновку про відмову у задоволенні заяви Волочиської міської ради, оскільки до цих правовідносин підлягають застосуванню норми законодавства, чинного на час відкриття спадщини, а саме: ЦК УРСР, яким не передбачалася можливість визнання спадщини відумерлою та перехід прав і обов'язків від спадкодавця до органу місцевого самоврядування.

ВС підкреслив, що правильним є висновок судів попередніх інстанцій про те, що оскільки після смерті спадкодавця протягом шестимісячного строку для прийняття спадщини ніхто спадщину не прийняв, то відповідно до статті 555 ЦК УРСР спадкове майно за правом спадкоємства перейшло до держави.

Доводи касаційної скарги про те, що суди попередніх інстанцій неправильно застосували норми статті 1277 ЦК України та пункту 5 Прикінцевих і перехідних положень ЦК України, колегія суддів відхиляє, оскільки вони не ґрунтуються на вимогах закону.

Враховуючи обставини справи, Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої та апеляційної інтонації – без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у разі смерті боржника за наявності спадкоємців відбувається заміна боржника в зобов’язанні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки