Минфин: в условиях коронавируса важно увеличить расходы на культуру до 7,52 млрд грн

17:29, 4 ноября 2020
В условиях пандемии важно увеличивать расходы на культуру, их объем в госбюджете в 2 раза больше, чем в 2020 году, — замминистра финансов Ермолычев, ранее назвавший сказкой запросы ГСА.
Минфин: в условиях коронавируса важно увеличить расходы на культуру до 7,52 млрд грн
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В условиях пандемии важно увеличивать расходы на культуру, их объем в госбюджете на 2021 год – 7,52 миллиарда, что более вдвое больше, чем в 2020 году. Об этом пишет сайт Минфина, ссылаясь на авторскую колонку заместителя министра финансов Романа Ермолычева.

Напомним, что Роман Ермолычев в Минфине отвечает за вопрос бюджета на суды. Ранее во время заседания Комитета Верховной Рады по вопросам правовой политики 16 сентября он поставил под сомнение озвученные Государственной судебной администрацией потребности в деньгах, фактически назвав их «сказкой».

Также он заявил, что «ГСА откровенно шантажирует Министерство финансов» и «Отсутствие транша МВФ не позволяет отыскать источник дофинансирования судебной системы».

Итак, 3 ноября 2020 года Роман Ермолычев в колонке для 24 канала рассказал, почему необходимо финансировать сферу культуры в условиях пандемии.

«Прорабатывая проект бюджета на 2021, команда Минфина придерживается справедливого и социально оправданного распределения расходов. Чтобы все отрасли имели финансирование на максимально возможном уровне, который сейчас способно обеспечить государство. Ведь в условиях пандемии важно избежать упадка важных для общества секторов.

Считаю, нам удалось должным образом сбалансировать расходы на культуру. Их общий объем в проекте госбюджета – 7,52 млрд грн (0,5% ВВП). Это на 2,77 млрд грн (58,3%) больше, чем в текущем году», - пишет Ермолычев.

«Уверен, даже в самые трудные времена государство обязано стимулировать творческих и креативных художников. Иначе, когда преодолеем пандемию, рискуем увидеть вокруг себя выжженное духовное поле.

Именно поэтому заложили на финансирование национальной киноиндустрии 671,1 млн гривен. Планируем поддержать 191 украинский фильм.

Признаюсь, что в последнее время начал подробнее отслеживать развитие украинского киноискусства и считаю, что нам есть чем гордиться».

 «Аби зрозуміти структуру «культурних» видатків, розглянемо основні показники проєкту кошторису. Ми будемо фінансувати капітальні видатки, аби забезпечити стратегічний розвиток галузі. У рамках програми «Велике будівництво» передбачено 1 млрд саме на культурні потреби. Плануємо здійснити ремонтно-реставраційні роботи у закладах культури загальною площею 61,6 тис. м2.

Готуючи перелік цих об’єктів, звертали увагу насамперед на унікальні архітектурні та культурні пам’ятки, які символізують нашу культурну спадщину і створюють туристичну привабливість України. Впевнений, так ми зміцнюємо інвестиційний потенціал держави.

Передбачили фінансування грантів Українського культурного фонду (697,4 млн гривень). За інформацією Міністерства культури та інформаційної політики України, цих коштів вистачить на розвиток 418 проєктів. Серед них – 157 інноваційних проєктів, 124 – міжнародних, 62 – зі збереження, актуалізації і популяризації національного культурного надбання. А ще плануємо дати гроші на старт 75 мистецьких проєктів, які вперше отримають державну підтримку.

Заплановано фінансування книговидавничої справи (151,7 млн гривень). За рахунок цих коштів планується видати 85 українських творів. Буде закуплено 300 тисяч книжок для бібліотечних фондів країни. Для мене є важливою висока оцінка директорки Інституту книги Олександри Коваль щодо співпраці з Мінфіном у програмах фінансування книжкової справи. Було приємно побачити її допис на своїй сторінці у ФБ.

На підтримку національних театрів та художніх колективів наступного року передбачили 2,54 млрд гривень. Це дозволить глядачам переглянути близько 7,5 тисяч виступів, а також – створити 28 нових постанов.

Пропонуємо профінансувати 13 музеїв, шість бібліотек, чотири культурно-просвітницьких центри. Заклали на це близько 1 млрд гривень. За ці кошти буде забезпечено підтримку діяльності 13 музеїв, 6 бібліотек, 4 культурно-просвітницьких центрів. Окрім того, 902 тис. нових книжок поповнять фонди бібліотек.

Ще 574,6 млн спрямуємо на утримання 24 заповідники.

Важливий напрямок – збереження національної пам’яті. Пропонуємо за рахунок 44,1 млн грн профінансувати 69 відповідних заходів.

Погоджуюся, що 200 млн гривень на розвиток туризму замало. Україна має вагомий туристичний потенціал, який потребує більшої уваги. Але, на жаль, наступного року доведеться на цьому заощадити.

Попри все, я щиро вірю, що проєкт Державного бюджету-2021 навіть у цих критичних умовах має достатній потенціал розвитку української культури. Сподіваємось, що його прийняття, а згодом виконання дозволить українцям пересвідчитися у цьому», - добавил он.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді