Стало відомо, коли парламент може повернутися до законопроекту Зеленського про судову реформу

13:52, 6 ноября 2020
Розглянути законопроект Зеленського 3711 про судову реформу можуть на початку грудня.
Стало відомо, коли парламент може повернутися до законопроекту Зеленського про судову реформу
president.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», 5 листопада Верховна Рада повернула законопроект Володимира Зеленського про судову реформу 3711 на доопрацювання  в профільний Комітет. Розгляд цього питання в пленарному залі спричинив невеликий скандал стосовно того, що саме рекомендував Комітет ВР з питань правової політики – певні члени зазначили, що Комітет рекомендував ухвалити законопроект за основу, а не доопрацьовувати текст.

У розпорядженні видання опинився текст Висновку Комітету.

Ключове питання – це врахування Висновку Венеційської комісії, яка порадила прибрати частину норм із законопроекту

Член Комітету ВР з питань правової політики Роман Бабій прокоментував, що буде далі із законопроектом Зеленського.

«Трохи подробиць з сьогоднішнього пленарного засідання. А саме про два законопроекти з тих, що сьогодні були розглянуті в Раді під час пленарного засідання.

Президентський проект Закону № 3711 (запуск ВККС, а відтак і добору суддів, та вирішення проблеми двох Верховних Судів) сьогодні був відправлений на повторне перше читання.

Це означає, що наш комітет матиме змогу підготувати оновлений текст законопроекту уже з урахуванням висновків Венеційської комісії, тобто застосувати саме той більш системний підхід, прихильником якого я є. Під час засідання комітету я підтримав рішення прийняти цей законопроект у першому читанні, бо це мало прискорити процес. Однак впевненої підтримки в залі ВР це рішення не знайшло.

Тепер ми трохи втратимо в часі, проте будемо робити все від нас залежне, щоб прискорити процес. Гадаю, що цілком реально підготувати оновлений текст законопроекту за наступну пару тижнів. Спробуємо на перший пленарний тиждень грудня вийти в зал з доопрацьованим законопроектом.

Друге питання - це бюджет 2021. Більшість депутатів підтримали його у першому читанні та затвердили Бюджетні висновки Верховної Ради. Не скажу, що я задоволений проектами, які виносилися на голосування. Зокрема тому, що правки щодо дофінансування судової системи не були враховані належним чином. Скоріше, я підтримав бюджет «авансом». Верховна Рада доручила Кабміну визначитися щодо можливості та доцільності дофінансування судів у сумі близько 5,6 млрд грн. Побачимо, чи спроможеться Кабмін до другого читання винайти додаткові ресурси, доопрацювати бюджет і врахувати фінансові потреби судової системи.

Тож чекаю, наскільки доопрацьований бюджет буде прийнятним, в тому числі і для української судової системи. І в залежності від цього буду вирішувати, чи підтримувати його, чи ні», - зауважив він.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду