За місяць часу Укрпатент так і не став повноцінним Національним органом

19:15, 9 ноября 2020
Патентна повірена розповіла про нинішній стан охорони прав на об’єкти інтелектуальної власності.
За місяць часу Укрпатент так і не став повноцінним Національним органом
internationalwealth.info
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Процес створення Національного органу інтелектуальної власності (НОІВ), який має стати єдиним органом у державній системі правової охорони інтелектуальної власності, хоч і зрушив з місця 14 жовтня шляхом передачі відповідних функцій Державному підприємству «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент), проте, за місяць часу нової інформації про те, що відбувається із перехідним періодом, від державних органів чомусь не надходило.

«Судово-юридична газета» звернулася до представника сфери інтелектуальної власності  - патентної повіреної, адвоката Вікторії Сопільняк, з проханням прокоментувати нинішній стан з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності.

За її словами, Укрпатент відразу повідомив, що приступив до виконання функцій НОІВ, і що йому вже передані відповідні державні реєстри та інші повноваження. Пройшов фактично місяць після передачі функцій, і, очевидно, цього замало, щоб все нормально налагодити.

«На ринку перехідний період позначається затримками строків. Можу сказати по судових процесах, що протягом місяця невизначеність статусу Мінекономіки, який був відповідачем у справах, призводить до того, що не зрозуміло – треба робити заміну чи можна відразу залучати Укрпатент. На практиці доводиться просто відкладати розгляд до моменту, коли буде внесена ясність», - зазначає патентна повірена.

Вона нагадала, що Мінекономіки обіцяло якнайшвидше затвердити новий Статут Укрпатенту, тобто привести у відповідність його новий статус, який би дозволяв йому бути справжнім Національним органом інтелектуальної власності. Зокрема, в першу чергу треба визначитися з прибутковістю, адже НОІВ за законом – неприбутковий орган. А після затвердження Статуту державний регулятор сфери обіцяв оголосити конкурси, які вимагаються законом. Думаю, на все це місяця мало б вистачити.

«Буквально сьогодні ми отримали листа від Мінекономіки про намір оголошувати конкурс на голову НОІВ після набору спостерігачів від громадськості. Тобто якась робота ведеться, проте повільно і не зрозуміло – чи в тому напрямку ми рухаємось», - зауважує спеціаліст.

Крім зміни та затвердження Статуту НОІВ, Мінекономіки має розробити усі необхідні підзаконні акти. Але жодної інформації про створення робочих груп чи обговорення даних питань – немає. Комунікація міністерства і Укрпатента з професійною спільнотою ведеться переважно через офіційні сторінки в інтернеті.

Відсутність підзаконних актів також все ставить на паузу, як, наприклад, боротьбу з патентними («патентним тролінгом») та іншими зловживаннями у сфері інтелектуальної власності. Закон України № 815-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентним тролінгом» надав можливість розглядати в адміністративному порядку в Апеляційній палаті питання щодо визнанням свідоцтв на промислові зразки, а також прав на винаходи і корисні моделі недійсними (процедура «post-grant opposition»). Проте втілити в життя цю можливість і досі не реально, бо не маємо діючої Апеляційної палати і механізмів, в який спосіб це робити.

«Таким чином, єдине, що змінилося за цей місяць – це нові реквізити в Укрпатенті для оплати зборів при реєстрації об’єктів інтелектуальної власності», - підсумовує Вікторія Сопільняк.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва