Децентралізація влади: депутати заговорили про можливий колапс

17:15, 16 ноября 2020
Рада поспішає розглянути законопроект, без якого в країні виникне управлінський колапс.
Децентралізація влади: депутати заговорили про можливий колапс
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок 17 листопада Верховна Рада на своєму пленарному засіданні планує розглянути у другому читанні законопроект № 3651-Д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій». Про це під час брифінгу повідомив голова партії «Слуга народу», народний депутат Олександр Корнієнко.

Законопроектом пропонується надати Кабміну право утворювати та реорганізовувати районні державні адміністрації.

За проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичних осіб та їхніх установчих документів, змін до відомостей про фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, пов’язаних зі змінами адміністративно-територіального устрою, а також зміни місцезнаходження юридичної особи, місця проживання фізичної особи у зв’язку зі зміною назви (перейменуванням) скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об’єктів топоніміки населених пунктів пропонується не брати адміністративний збір.

Правонаступник районної ради району, ліквідованого Верховною Радою України, після припинення відповідних районних рад як юридичних осіб, але не пізніше 1 липня 2021 року, зобов’язаний передати до комунальної власності територіальних громад окремі об’єкти спільної власності територіальних громад району, які знаходяться на території цих територіальних громад, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, встановлених Бюджетним кодексом України.

Крім того, законопроектом встановлюється порядок переходу повноважень від діючих місцевих рад до новостворених, а також порядок формування та виконання місцевих бюджетів. Це ті самі норми, які депутати досі не схвалили і без яких новообрані місцеві ради просто не зможуть працювати.

У попередньому порядку денному Верховної Ради законопроект мав розглядатися в п’ятницю. Але за результатами погоджувальної ради, його перенесли на вівторок, бо всі наступні дні у Раді хочуть зробити не пленарними, у зв’язку з великою кількістю за хворих на COVID-19 депутатів.

Чому нардепи так поспішають з ухваленням законопроекту ?

Нардеп Віталій Безгін пояснив, що неухвалення законопроекту № 3651-Д призведе до паралічу системи місцевого самоврядування та колапсу вертикалі виконавчої влади.

Проблема полягає в тому, що без цього закону громади не зможуть отримати майно та сформувати бюджети.

Не влаштували депутата і показники Державного фонду регіонального розвитку, бо на його думку, в половині областей гроші будуть тільки на перехідні проекти і для проектів розвитку грошей не залишається.

Частину громад (десь близько 10 %) вб'є звільнення Укрзалізниці від земельного податку. Для 126 громад втрати бюджету становитимуть більше 30%, а ще для 51 громади - більше 50%.

Зазначена норма розглядалася Комітетом Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, на якому затверджено остаточну редакцію підготовленого Комітетом проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» № 4101-д.

Проти цього виступила Асоціація міст України, яка наполягала на виключені із законопроекту №4101-д (до першого читання) загрозливої для місцевих бюджетів норми щодо звільнення Укрзалізниці від сплати земельного податку.

Громадський тиск змусив Комітет відкласти прийняття остаточного рішення по цьому питанню та схвалити рішення про доопрацювання законопроекту до другого читання в частині оподаткування земельним податком земель залізничного транспорту.

Нардеп Лариса Білозір звертає увагу, що через невизначеність законодавства сьогодні у більшості громад не можуть сформувати відділи освіти, центри первинки та надання адміністративних послуг.

Без законодавчого врегулювання більшість рад навіть не можуть провести перші сесії, бо автоматично припиняються повноваження депутатів та голів попередніх рад, постає питання повноважень, правонаступництва, неможливо формувати старостинські округи та призначати старост, тощо.

За два місяці до нового бюджетного року місцевим радам потрібно прийняти величезну кількість рішень, щоб забезпечити заробітною платою людей, які працюють в школах, садочках, амбулаторіях, соціальних установах, в медицині.

Лариса Білозір звертає увагу, що збереження статус-кво призведе до існування паралельних районних рад, що створить колапс місцевого самоврядування.

Тобто, за словами депутата, мова йде про управлінський колапс.

Раніше депутати визначилися, коли запрацюють нові ЦНАПи та що буде з працівниками існуючих.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва