Названі причини недосконалості дисциплінарних процедур приватних виконавців

19:15, 16 ноября 2020
Для діяльності приватних виконавців шукають оптимальні рішення.
Названі причини недосконалості дисциплінарних процедур приватних виконавців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час засідання Робочої групи з питань реформування сфери примусового виконання рішень, яке відбулось 16 листопада на базі Комітету Верховної Ради з питань правової політики, дисциплінарний уповноважений приватних виконавців Олена Овчаренко звернула увагу на недосконалість існуючої процедури притягнення приватних виконавців до дисциплінарної відповідальності. Про це повідомила Асоціація приватних виконавців України.

Дисциплінарна уповноважена вказала, по-перше, на велику кількість необґрунтованих скарг, які Мін’юст спрямовує на Дисциплінарну комісію.

«На жаль, на сьогодні немає чітких критеріїв, які саме скарги Мін’юст має спрямовувати на Дисциплінарну комісію. В результаті ми отримуємо дуже багато необґрунтованих скарг. Варто відсіювати їх. А для цього виписати чіткі вимоги до таких скарг в регламенті Дисциплінарної комісії», - зазначила Олена Овчаренко.

По-друге, за її словами, Мін’юст встановив надзвичайно короткий термін для підготовки приватного виконавця до засідання Дисциплінарної комісії. Так, навесні, у зв’язку з введенням карантину, регулятор вніс зміни до Положення про Дисциплінарну комісію, які сприяли обмеженню процедурних прав приватних виконавців. З десяти до п’яти днів скорочені строки підготовки приватних виконавців до засідання Комісії (до речі, не зазначалось, робочих чи календарних днів). У результаті приватні виконавці і дисциплінарні уповноважені не встигають ґрунтовно підготуватись.

І третя проблема, на думку дисциплінарної уповноваженої, полягає у постійному оскарженні рішень Дисциплінарної комісії.

«Склалась така тенденція: всі приватні виконавці, які отримують якісь дисциплінарні стягнення, оскаржують їх. Оскаржують навіть попередження. Ми маємо 12 кейсів, які пройшли повністю першу і другу судові інстанції. І в 70 відсотках випадків приватні виконавці виграють! Одна з причин - немає достатньої кількості процедурних гарантій для приватних виконавців під час засідань Комісії. Потрібно вдосконалювати законодавство, розширюючи процесуальні права і гарантії приватних виконавців. Тоді і підстав для оскарження рішень Дисциплінарної комісії не буде, або стане в рази менше», - підсумовує дисциплінарний «адвокат» професійної спільноти приватних виконавців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки