ВАКС засудив голову села з Київщини до 3 років позбавлення волі за спробу зловживання владою на 8 млн грн

09:55, 24 ноября 2020
Посадовець хотів протиправно передати безкоштовно у приватну власність понад 8 гектарів землі, відведених під зону відпочинку.
ВАКС засудив голову села з Київщини до 3 років позбавлення волі за спробу зловживання владою на 8 млн грн
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Попри Рішення Конституційного Суду, яким КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, Вищий антикорупційний суд все одно не залишився без роботи. Так, 26 листопада виходить 30-денний строк на подання апеляційної скарги на його вирок у справі № 361/3207/19 щодо звинувачення голови Требухівської сільської ради Київської області Віталія Куця у підробці документів та замаху на зловживання владою.

ВАКС встановив, що у проміжку між січнем і 25 квітня 2017 року сільський голова склав ряд завідомо неправдивих рішень сільради та витягів з них з метою безоплатної передачі землі третім особам. Факт підробки відповідних документів підтвердили не лише через відсутність заяв, які мали подати треті особи для ухвалення відповідного рішення, але й свідчення свідків. Так, депутати сільради минулого скликання зазначали, що таких рішень не ухвалювали – відповідну територію сільрада вирішила виділити під зону відпочинку. У підсумку за цією «схемою» мало бути безкоштовно приватизовано 34 земельних ділянок площею 0,25 га кожна. Орієнтовні збитки від цих протиправних дій мали скласти понад 8,3 мільйони гривень. 

Також звинувачений зробив 34 викопіювання з проєкту формування території сільської ради і засвідчив їх печаткою сільради, володільцем та розпорядником якої він був. Ці викопіювання були потрібні для подачі до землевпорядної організації та виготовлення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

Крім того, для досягнення мети необхідно було забезпечити ухвалення сільською радою рішення про затвердження проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок. Втім, довести до кінця заплановане не вийшло з незалежних від нього причин – через початок провадження проти нього. Здійснити задумане не вдалося через те, що працівники землевпорядної організації, до якої передали підроблені документи, виявили у них невідповідність та повідомили землевпорядницю сільради. Остання побачила свій підроблений підпис і звернулася до прокуратури із заявою про злочин. 

«Отже, ОСОБА_1 вчинив злочин, передбачений ч. 3 ст. 15 ч. 2 ст. 364 КК України за ознаками незакінченого замаху на зловживання владою, тобто умисного, з метою одержання неправомірної вигоди для інших осіб використання влади та службового становища всупереч інтересам служби, що могло спричинити тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, свободам та державним і громадським інтересам».

Суд відзначив, що розмір втрат, які понесла б сільська рада у разі завершення «схеми», є тяжкими наслідками, адже вона перевищувала б 250 неоподатковуваних мінімумів – становила майже 500 тисяч таких мінімумів. Той аргумент, що злочин не був здійснений, а тому і наслідків він не мав, суд відкинув, адже відсутність завершення злочину була наслідком не дій чи бажання звинуваченого, а початку провадження проти нього – у іншому разі наслідки настали б. А тому кваліфікувати цей замах на зловживання владою варто саме за ч. 2 ст. 364 – зловживання, що могло спричини тяжкі наслідки.

Для того, аби приховати факти підробки Віталій Куць підробив підпис свого попередника, який був сільським головою у 2011 році (час стверджуваного ухвалення підроблених рішень) та землевпорядника сільради. Це він вчинив із зловживанням своїм службовим становищем, адже будучи сільським головою, мав доступ до рішень попередніх каденцій сільради і, відповідно, зразків підписів. Цей факт підтвердила судово-почеркова експертиза, яка встановила, що саме звинувачений виконав підроблені підписи колишнього сільського голови та землевпорядника. Тобто, пан Куць склав та видав підроблені документи, що є порушенням ч. 1 ст. 366 ККУ.

Сторона захисту наполягала на тому, що під час судового розгляду не доведено, що інкриміновані злочини вчинено обвинуваченим саме в період з січня по 25 квітня 2017 року. Суд зазначив, що кінцевий термін є встановленим, адже саме 25 квітня датуються довідки, які отримала землевпорядна організація від державного земельного кадастру. Щодо встановлення більш точних часових рамок, то тут суд не побачив суттєвих порушень чинного законодавства. Зокрема, через те, що це не впливає на кваліфікацію дій обвинуваченого.

Крім цього захист зазначав, що у висунутому обвинуваченні немає вказівки, у яких саме діях було зловживання службовим становищем, а  також, що під час розслідування було некоректно встановлено розмір шкоди. Проте суд спростував аргументи сторони у своєму рішенні.

У підсумку, за підробку документів суд призначив Віталію Куцю обмеження волі на 1 рік та позбавлення права обіймати певні посади на 3 роки. Втім, у зв’язку із закінченням строків давності одразу звільнив від цих покарань.

Що ж до замаху на зловживання владою, що могло спричинити тяжкі наслідки, то тут звинуваченому призначили три роки позбавлення волі і заборону обіймати посади на такий самий строк, а також 8500 гривень штрафу. Строк відбування покарання почався з моменту затримання засудженого з метою направлення для відбуття покарання.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВАКС приговорив 2 посадовців комунального підприємства до 4,5 років позбавлення волі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде