Голову служби безпеки Apple обвинувачують у спробі дати хабара поліцейським

08:10, 26 ноября 2020
Прокуратура обвинувачує Томаса Моєра у спробі «подарувати» поліцейським 200 iPad’ів за ліцензії на приховане носіння зброї для співробітників.
Голову служби безпеки Apple обвинувачують у спробі дати хабара поліцейським
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова служби безпеки Apple Томас Моєр постане перед судом за спробу дати хабара поліцейським у штаті Каліфорнія. Прокурори стверджують, що пан Моєр попросив Офіс окружного шерифа видати 4 ліцензії на приховане носіння зброї у обмін на «технічну допомогу» у вигляді безкоштовних iPad’ів – про це повідомляє The Wall Street Journal.

Прокуратура округу Санта Клара зазначає, що велика колегія присяжних Каліфорнії вирішила передати до суду справу про обвинувачення у хабарництві до суду. Крім Томаса Моєра обвинувачення у спробі дати хабара висунули страховому посереднику Гарпріту Чадга, також обвинувачення висунули двом поліцейським, які стверджувано домовлялися про отримання хабарів, – Ріку Сунґу та Джеймсу Єнсену.

Окружний прокурор Джеф Росен заявив, що поліцейські «ставилися до ліцензій на приховане носіння зброї, як до товару, і знайшли охочих покупців. Про тих, хто хоче отримати хабара, необхідно повідомляти до офісу окружного прокурора, а не заохочувати». Варто відзначити, що приховане носіння зброї без відповідної ліцензії за законами штату є злочином.

У рамках розслідування, яке тривало два роки, прокуратура виявила, що обвинувачені поліцейські «притримували» видачу ліцензій на приховане носіння зброї, допоки не отримували певну «винагороду». Вартість ліцензії становить від 200 до 400 доларів, втім, поліцейські пішли значно далі. Так, від Томаса Моєра співробітники офісу окружного шерифа отримали обіцянку «пожертвувати» 200 iPad’ів загальною вартістю близько 70 тисяч доларів. А Гарпріт Чадга пообіцяв за ліцензію квитки до ВІП-ложі на хокейний матч місцевої команди загальною вартість 6 тисяч доларів – там поліцейські відзначали переобрання своєї колеги-шерифки.

Як повідомляє The Verge, у підсумку Моєр свою обіцянку виконав – поліцейські відмінили угоду, бо дізналися про розслідування щодо їх схем з боку прокуратури. Адвокат Моєра повідомив виданню, що його клієнт не винний, і додав, що Моєр став лише випадковою жертвою конфлікту між Офісом окружного шерифа і місцевою прокуратурою: «Він не зробив нічого поганого і протягом своє кар’єри діяв дуже доброчесно… Ми не маємо сумнівів, що суд виправдає його».

У прокуратурі відзначили, що можливість подібних корупційних ризиків лежить у законодавстві штату. Адже у законі міститься норма, що особа, яка хоче отримати ліцензію, має надати поважну причину для її отримання, а також мати добрі моральні якості. У свою чергу, визначення «поважності» причин та «доброти» моральних якостей віднесено до виключної дискреції поліцейських.

Apple коментарів щодо цієї ситуації не надавала.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у США офіційно розпочався процес передачі президентської влади Джо Байдену.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки