Суд обґрунтував ймовірним локдауном продовження строку тримання під вартою

16:59, 26 ноября 2020
Районний суд заявив, що суспільний інтерес виправдовує відступ від принципу поваги до особистої свободи.
Суд обґрунтував ймовірним локдауном продовження строку тримання під вартою
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Іванівський районний суд Одеської області у справі № 494/421/18 продовжив декільком особам строк запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в умовах Державної установи «Одеський слідчий ізолятор» на 60 днів, з 23.11.2020 року до 22.01.2021 року включно, але не довше розгляду справи в суді.

У судовому засіданні прокурором було надано клопотання про продовження обвинуваченим міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб, оскільки строк тримання їх під вартою спливає 30.11.2020 року, а ризики, визначені ст. 177 КПК України, продовжують існувати.

Представник потерпілої клопотання прокурора підтримала.

Обвинувачені та їх захисники у питанні продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою покладалися на розсуд суду.

Захисник обвинуваченого також покладалася на розсуд суду, однак у разі продовження строку дії запобіжного заходу просила встановити термін дії - 30 діб.

Ухвалюючи рішення, суд врахував ту обставину, що з незалежних від суду причин, а саме загальновідомої ситуації, яка складається наразі в Україні щодо розповсюдження короновірусної хвороби та можливості введення повного локдауну через негативну епідеміологічну ситуацію, а також враховуючи ймовірність неможливості явки до суду учасників процесу чи доставки обвинувачених, строк дії запобіжного заходу підлягає продовженню на термін 60 діб, але не довше розгляду справи у суді.

Крім того, на думку суду, суспільний інтерес, з урахуванням презумпції невинуватості, виправдовує відступ від принципу поваги до особистої свободи.

Тому суд вважає обґрунтованим клопотання прокурора про необхідність продовження щодо обвинувачених виняткового виду запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Також «Судово-юридична газета» розповідала, що суди закривають справи щодо порушників карантину, в гіршому випадку ті відбуваються усними зауваженнями.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва