Регулювання трудових відносин: сучасний стан справ і майбутнє

18:45, 27 ноября 2020
У профільному парламентському комітеті відбулися слухання стосовно регулювання трудових відносин.
Регулювання трудових відносин: сучасний стан справ і майбутнє
Источник фото: ba.org.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У парламентському Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулися комітетські слухання «Щодо державної політики у сфері регулювання трудових відносин». Серед учасників дискусії були народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади та секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини тощо.

Голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова у своєму виступі акцентувала увагу на тому, що законодавство у сфері трудових відносин вже не є ефективним, адже значна частина норм була написана ще в радянські часи. Третьякова акцентувала увагу на тому, що в законодавстві існують «великі прогалини», що стосуються кваліфікаційних вимог до працюючого населення, регламентації освітніх рівнів, методології оплати праці, можливості виконання роботи дистанційно, планування ринку праці, зокрема стимулювання створення робочих місць, контролю міграційних процесів, заборгованості з виплати заробітної плати та інше.

Представник міністерства економічного розвитку зазначила, що триває робота над законопроектами «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо визначення ознак трудових відносин», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів дерегуляції трудових відносин», яким спрощується процедура укладення строкових трудових договорів, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо порядку державного нагляду у сфері трудового законодавства», де планується унормувати і регламентувати нестандартні трудові відносини (аутсорсинг, фріланс тощо). Прозвучала також інформація, що вдалося працевлаштувати значну частину громадян, які опинилися без роботи, очевидно це стосувалося тих, хто втратив свою роботу під час карантинних обмежень.

Сторони в ході обговорення також відзначили потребу подальшої роботи над трудовим кодексом.

Керівник комітету з трудового права Національної асоціації адвокатів України Вікторія Поліщук у своєму виступі відзначила, що переважна більшість застосувань норм застарілого права на практиці не реалізується.

«Часто ми керуємося рішеннями Верховного Суду, які можуть змінюватися, а не сталими нормами законодавства, як це має бути, і тому ми постійно знаходимося у підвішеному стані, захищаючи своїх клієнтів», — підкреслила вона і додала, що за кількістю судових справ в Україні трудові спори займають третє місце.

Депутат Михайло Цимбалюк відзначив, що Кабінет Міністрів України має брати активну участь у розбудові нового трудового законодавства, оскільки перебуває у безпосередній близькості до людей, які опиняються у складних обставинах, у тому числі і через не завжди фахове законодавство, що регулює сферу трудових відносин, особливо це стосується тих, які мають неформальне місце роботи і отримують зарплату в конверті.

Представник професійних спілок нагадав, що досі не розглянуто законопроект № 2681 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)».

За результатами проведених слухань Галина Третьякова надала учасникам зібрання час на внесення конкретних пропозицій, які будуть опрацьовані секретаріатом та винесені на розгляд Комітету.

Раніше «Судово-юридична газета» аналізувала, як правильно оформити трудові відносини з водіями

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей