Директор Тренінгового центру прокурорів Олеся Отраднова: наше завдання полягає в тому, щоб прокурор вийшов від нас із розумінням, що він не дарма приїхав на тренінг

08:46, 7 декабря 2020
Як працює Тренінговий центр прокурорів та що від нього очікувати.
Директор Тренінгового центру прокурорів Олеся Отраднова: наше завдання полягає в тому, щоб прокурор вийшов від нас із розумінням, що він не дарма приїхав на тренінг
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

6 березня 2020 року була створена досить незвична для України та її правоохоронних органів структура - Тренінговий центр прокурорів. Ще до фактичного створення Центру, на адресу новоствореної установи почали лунати критичні або скептичні зауваження. Багато хто не вірив в те, що йому взагалі вдасться розпочати ефективну роботу в складних умовах сьогодення. Окремій критиці піддавалося намагання Центру відійти від традиційної для України моделі, коли майже кожний правоохоронний орган має свій відомчий  навчальний заклад з усталеним складом викладачів та відпрацьованими роками методиками навчання. Втім, керівництво Тренінгового центру прокурорів вважає, що в Україні можна створювати потужні осередки для підготовки представників правоохоронних відомств і без багатогодинних лекцій, кафедр та факультетів з сотнями викладачів із науковими ступенями. Про сучасне та майбутнє Тренінгового центру прокурорів, різницю між Центром та колишньою Академією прокуратури, відмінність між лекціями і тренінгами «Судово-юридичній газеті» розповіла директор Тренінгового центру Олеся Отраднова.

Тренінговий центр прокурорів та Академія прокуратури

Наскільки відомо, Ваша професійна діяльність пов’язана переважно з цивільним правом. Як сталося, що у 2020 році Ви були призначені на посаду директора Тренінгового центру прокурорів?

З 2015 року я працювала заступником декана юридичного факультету Київського національного університету ім. Т. Шевченка. На цій посаді я набула непоганий досвід управлінської діяльності. Доводилось займатися питаннями, починаючи від суто наукової діяльності і закінчуючи міжнародними відносинами. Тому, коли Генеральний прокурор Ірина Венедіктова навесні 2020 року запропонувала мені очолити новостворений Тренінговий центр прокурорів, я прийняла цю пропозицію. На моє рішення вплинуло те, ще в мої повноваження, як директора Центру, власне, не входить безпосередня підготовка прокурорів. Я не виконую повноваження викладача, консультанта чи експерта. Мої повноваження суто управлінські та організаторські.   

Тобто, в Тренінговому центрі чітко розподілені службові обов’язки?

Саме так. Я відповідаю за загальну організацію роботи Центру, кадрову політику, фінансове забезпечення та інше. Ці складові необхідні для того, щоб Центр зміг успішно працювати. Підготовкою прокурорів та державних службовців, що працюють в органах прокуратури, займаються тренери, які обираються з числа визнаних фахівців у тій чи іншій галузі права.

Час від часу з’являється інформація про те, що ліквідація Національної академії прокуратури України, яка розпочалася в березні 2020 року, нібито призупинена, а двоє колишніх ректорів Академії – Олександр Толочко та Юрій Дьомін нібито поновлені в посадах.

Хочу наголосити, що різні судові процеси, які стосуються колишньої Академії прокуратури України та його керівництва, не мають прямого відношення до Тренінгового центру. Так, є певні кадрові, фінансові та господарські спори, пов’язані з Академією, які зараз вирішуються в судах. Наприклад, є кілька десятків позовів колишніх працівників Академії, які були звільнені під час її ліквідації. Процесом ліквідації Академії прокуратури займається спеціальна ліквідаційна комісія, діяльність якої жодним чином не перетинається з діяльністю Тренінгового центру. Тренінговий центр не має жодних зобов’язань перед колишніми працівниками Академії прокуратури. До речі, жодного рішення суду, яке призупиняло б процес ліквідації Академії, насправді немає. Принаймні поки що.

Чи створює наявність судових позовів якісь загрози для Тренінгового центру?

На наш погляд – ні. Ті ж колишні ректори були звільнені саме з Академії прокуратури, яка зараз знаходиться у стані ліквідації, а не з Тренінгового центру. Тренінговий центр – це зовсім нова юридична особа, яка не є правонаступником Академії.

Що стало з колишніми працівниками Академії прокуратури? У кращі часи в ній працювали кілька сотень людей.

17 червня 2020 року всі працівники Академії прокуратури, крім захищених категорій та членів ліквідаційної комісії, були звільнені з посад в процесі ліквідації Академії. Це близько 300 осіб. Процедура звільнення була дотримана повністю, усі фінансові розрахунки проведені.

Як вдалося запустити роботу Тренінгового центру?

Це було нелегко, бо початок роботи Центру співпав з введенням в країні повного карантину. До того ж, після створення Центру в ньому фактично не було людей. Першими співробітниками Центру стали вісім осіб - колишніх працівників Академії. Власне, вони і розпочали роботу Центру. Першим випробуванням став добір на посади прокурорів Офісу Генерального прокурора для осіб, які раніше не працювали на посадах в органах прокуратури. Думаю, з цим завданням Центр впорався. Далі на базі Центру, як відомо, проходила атестація прокурорів регіональних прокуратур.

Як працює Тренінговий центр прокурорів

Фактично, Центр вже працює на повну чи поки що він знаходиться на стадії формування?

У Тренінговому центрі постійно проводяться тренінги для прокурорів чи держслужбовців, що працюють в органах прокуратури. Тренінги за темами, що цікавлять прокурорів або держслужбовців, проводяться як для кількох десятків осіб, так і для кількох тисяч осіб. Тренінги відбуваються як безпосередньо в Центрі, так і в online-форматі.

Як вирішуються питання працевлаштування працівників Тренінгового центру?

У нас діють стандартні правила працевлаштування. У нас не державна служба, у нас не прокурорська діяльність. Є затверджений штатний розпис, згідно з яким займаються ті чи інші посади.

Як організований Тренінговий центр?

Слід розуміти, що фактично Центр прокурорів ділиться на дві частини - групу, яка забезпечує нашу статутну діяльність, тобто організує тренінги та навчання прокурорів, та групу, яка забезпечує утримання майнового комплексу Центру, вирішує кадрові, фінансові питання та забезпечує зовнішні комунікації.

Чи працюють в Центрі колишні працівники Академії прокуратури?

Так, в Центрі працює певна кількість колишніх працівників Академії прокуратури. Ці люди, вважаю, за етичними та професійними стандартами можуть працювати в Тренінговому центрі. Також є і колишні прокурори.

Щодо професійної складової діяльності Тренінгового центру. Хто ці люди, які готують програми для підготовки прокурорів та держслужбовців органів прокуратури?

Організацією та розробкою програм тренінгів у Центрі займається група наших експертів та консультантів, яку очолює експерт у сфері кримінального права, доктор юридичних наук Андрій Орлеан. Він має великий досвід організації тренінгів за відповідними напрямками.

Різниця між Тренінговим центром та Академією прокуратури

У чому полягає принципова різниця між Академією прокуратури та Тренінговим центром прокурорів?

Тренінговий центр, на відміну від колишньої Академії прокуратури, не має жодного штатного викладача з визначеним навантаженням (ставкою). Центр не є навчальним закладом зі штатом викладачів з усталеними курсами лекцій. Є тільки запрошені зовнішні тренери, які запрошуються виключно для проведення оплачуваного тренінгу за конкретною тематикою. Якщо ми говоримо про тренінги для прокурорів, то переважна більшість тренерів є, власне, прокурорами, які спеціалізуються на тих чи інших питаннях. Вимоги до тренерів для держслужбовців дещо інші. Тренінги для них можуть проводити, наприклад, викладачі вищих навчальних закладів.

Тренінги вимагають зовсім іншого підходу ніж традиційні лекції?

Так. Тренінги - це зовсім не лекції для студентів. Слід розуміти, що у випадку з Центром, йдеться, переважно, вже про діючих прокурорів, які мають певні знання та навички. Читати їм кількагодинні лекції, як студентам, не має практичного сенсу. Тренінги більше орієнтовані на отримання практичних навичок і значно менше – теоретичних. Тобто, на наших тренінгах прокурори не стільки слухають, скільки вчаться вирішувати певні ситуації, які можуть чи вже виникають у них під час здійснення повноважень прокурора.

Як визначаються теми майбутніх тренінгів?

Виключно за потребами самих прокурорів. Наші аналітики та консультанти проводять регулярний аналіз проблем, з якими стикаються у своїй професійній діяльності прокурори. Час від часу проводяться анкетування щодо проблем, які постають у діяльності прокурорів. Комусь цікава тема кримінальних проступків, комусь економічних злочинів, а хтось хоче детальніше розібратися у проблемі корупційних правопорушень. Крім того, нерідко самі прокурори звертаються до Центру з проханням організувати тренінг за тією чи іншою тематикою. Також є замовлення Офісу Генпрокурора, який подає заявку на проведення тренінгів з тих чи інших питань. Коли тема вже визначена, консультанти Центру підбирають фахівців з бази тренерів Центру.

Як працює система підбору тренерів?

Спеціалісти, які бажають проводити тренінги для прокурорів чи держслужбовців, що працюють у прокуратурі, переважно самі пропонують свої послуги та надсилають відповідні заявки-пропозиції у Центр. Це можуть бути як діючи прокурори, так і викладачі вищих навчальних закладів, експерти з тих чи інших питань. Зараз можна казати про те, що вже створена база тренерів Центру, яка налічує кілька сотень спеціалістів – фахівців у тій чи іншій галузі права. З числа надісланих до Центру заявок наші консультанти та експерти обирають тренерів, які можуть якісно провести потрібний тренінг.

А якщо спеціаліст дійсно професійний, але в нього немає розроблених програм тренінгів, або він ніколи не стикався з прокурорською спільнотою?

У Тренінговому центрі окремо проводяться тренінги з вже відібраними тренерами. Це потрібно для того, щоб вони зрозуміли специфіку завдання, яке перед ними постало та, власне, знайшли найкращий спосіб донесення своїх знань до прокурорів чи держслужбовців органів прокуратури. Ще раз наголошую, Тренінговий центр прокурорів – це не вищий навчальний заклад, тут не потрібно 90 хвилин читати лекції вже по давно відпрацьованих проблемах. Всі прокурори мають вищу юридичну освіту, а переважна більшість прокурорів мають хоча б кілька років стажу роботи в прокуратурі. У них вже є свої погляди на ті чи інші речі. Є прокурори, які працюють вже кілька десятків років, а тому навряд чи їм буде цікаво сидіти і слухати про те, що вони і самостійно зможуть прочитати.

Які вимоги висуваються к тренерам Центру?

Потрібно бути не лише фахівцем у своїй справі, а мати чіткі, зрозумілі, актуальні програми тренінгів. Не достатньо бути просто викладачем права в якомусь вищому навчальному закладі зі стажем професійної діяльності 40 років та купою наукових публікацій. Треба вміти чітко та зрозуміло доносити до вже дорослих людей корисну для них інформацію та вчити їх на практиці втілювати отримані знання.

Перспективи Тренінгового центру

Чи буде обов’язковим проходження тренінгів прокурорами?

Поки що це не є обов’язковою вимогою до прокурорів. У законі «Про прокуратуру» лише зазначено, що прокурор має періодично підвищувати кваліфікацію. Тобто чітких обов’язків відвідувати тренінги прокурорське законодавство поки що не містить. Однак у майбутньому все ж може з’явитись вимога щодо обов’язкового періодичного підвищення кваліфікації прокурорами.  

Які показники можуть свідчити про те, що Центр прокурорів зміг доказати свою корисність для органів прокуратури?

Мені б дуже не хотілося, щоб за основу досягнень Центру бралися лише кількісні показники, наприклад, скільки прокурорів пройшли тренінги в цьому кварталі, а скільки - в наступному. Це все також важливо, однак бажано було б виробити певні показники якості, які б дозволили Центру розвиватись та розуміти, куди рухатись далі. У цілому наше завдання полягає в тому, щоб зробити так, щоб прокурор вийшов із Тренінгового центру з розумінням, що він не дарма приїхав на тренінг.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва