Як ветерану ООС отримати статус УБД та яка ситуація із добровольцями

09:30, 26 декабря 2020
Отримати статус військовослужбовець може самостійно навіть у разі протидії з боку керівництва, хоча для добровольців все складніше.
Як ветерану ООС отримати статус УБД та яка ситуація із добровольцями
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Стримування російських гібридних сил у Луганській та Донецьких областях супроводжуються постійними скандалами щодо зриву окупантами перемир’я та, м’яко кажучи, «дискусійними» ініціативами державного керівництва по типу спільного з терористами інспектування позицій українських військових. Якщо додати сюди далеко не найвище грошове забезпечення – 27 тисяч для військовослужбовця, який ризикує своїм життям і здоров’ям на «першій лінії» – пільги залишаються ледь не єдиним адекватним способом, яким держава віддячує ветеранам за їхній героїчний вчинок. Втім, і з цим часто виникають певні проблеми. Отже, розгляньмо, хто може отримати статус Учасника бойових дій, та які проблеми можуть виникнути у цьому процесі.

Хто може отримати статус та за яких умов

Претендувати на отримання статусу УБД та право користування усіма пільгами, які цей статус надає, мають право наступні категорії осіб:

  • Військовослужбовці;
  • Резервісти;
  • Військовозобов’язані;
  • Добровольці з формувань, які у подальшому увійшли до складу ЗСУ/МВС/Нацгвардії.

Крім того, на статус УБД мають право претендувати співробітники Військової прокуратури, МВС, ДФС, Управління державної охорони Поліції, Держспецзв’язку, ДСНС, Державної кримінально-виконавчій службі.

Для того, щоб отримати статус ветерана, вищезгадані категорії осіб повинні бути щонайменше протягом 30 календарних днів – за один раз чи сумарно за декілька разів – перебувати у зоні проведення АТО та/або ООС. Факт перебування у зоні АТО/ООС підтверджується витягами з наказів Генерального штабу Збройних Сил України про залучення до ООС або витягом із наказу по стройовій частині про прибуття (вибуття) до (з) районів здійснення ООС чи відповідними документами про участь у ООС.

 

Виняток із вимоги перебувати 30 днів у районах ООС складають військовослужбовці, які отримали поранення, контузії, каліцтва, що унеможливило подальше виконання ними відповідних завдань, а також особи, які мали безпосереднє зіткнення із супротивником. Ці факти мають бути підтверджені відповідними документами: наказами, розпорядженнями, донесеннями, тощо.

Як відбувається процес подання

Зазвичай все відбувається без участі військовослужбовця – командир частини передає інформацію про участь підлеглих у ООС та відповідні документи протягом місяця після повернення із районів проведення ООС. Протягом наступного місяця спеціалізована комісія має ухвалити рішення про присвоєння статусу УБД військовослужбовцям.

Втім, якщо за два місяці після вашого повернення нічого не відбулося – не варто переживати. Військовослужбовці мають право самостійно зібрати відповідні документи та подати їх на розгляд комісії. Ба більше, навіть якщо за цей час у вас закінчився контракт, і вас звільнили зі служби, ви все одно можете отримати статус УБД. Для цього необхідно звернутися до районного військкомату (центру комплектування та соціальної підтримки) із тим самим переліком документів. Неправомірні рішення комісії можуть бути оскаржені у суді.

Які документ необхідні

Для учасників АТО:

  • Довідка про участь в АТО, затвердженого зразка (оригінал);
  • витяг із наказу по стройовій частині про прибуття (вибуття) до (з) зони проведення АТО;
  • витяги з наказів керівника Антитерористичного центру при СБУ (першого заступника чи заступника керівника Антитерористичного центру при СБУ) про залучення до проведення АТО;
  • витяги з бойових наказів, бойових розпоряджень, бойових донесень (журналів бойових дій, оперативних завдань), які підтверджують факт безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з противником, проведення розвідувальних заходів (для осіб, які залучалися до проведення АТО на строк менше ніж 30 календарних днів);
  • матеріали спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв (для осіб, які отримали поранення, контузії, каліцтва під час участі в АТО);
  • копія першої сторінки паспорта громадянина України;
  • згода на збір та обробку персональних даних;
  • заява на ім’я голови комісії (в разі індивідуального подання).

Для учасників ООС:

  • довідка про участь в ООС, затвердженого зразка (оригінал);
  • витяг з наказів Генерального штабу Збройних Сил України про залучення до ООС;
  • витяг із наказу по стройовій частині про прибуття (вибуття) до (з) районів здійснення ООС;
  • витяги з бойових наказів, бойових розпоряджень, бойових донесень (журналів бойових дій, оперативних завдань), які підтверджують факт безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з противником,
  • проведення розвідувальних заходів (для осіб, які залучалися до ООС на строк менше ніж ЗО календарних днів);
  • матеріали спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв (для осіб, які отримали поранення, контузії, каліцтва в період проведення ООС).

Яка ситуація із добровольцями

Найбільш складним залишається саме питання добровольців. Адже далеко не всі добровольчі підрозділи увійшли до складу ЗСУ, МВС чи Нацгвардії, як це зробили такі загальновідомі підрозділи, як «Донбас» чи «Азов». Це у свою чергу створює ряд перепон для ветеранів-добровольців. Так, відповідно до Порядку, який регулює надання статусу УБД для ветеранів українсько-російської війни, добровольці зобов’язані надавати нотаріально засвідчені свідчення щонайменше двох військовослужбовців офіційних формувань, які підтверджують, що цей доброволець брав участь разом з ними у бойових діях.

За словами Івана Шваї, який брав участь у бойових діях у складі Добровольчого українського корпусу, це далеко не всі перепони, які стоять на шляху отримання визнання добровольців: «Найбільша проблема зараз для тих, хто брав участь у бойових діях з 2018-го, коли почалась ООС і закінчилась АТО. Офіційний закон вважає, що від початку ООС добровольців на війні немає. Чому так - я не можу відповісти».

У підсумку, питання вшанування внеску добровольців «зависло» до того, як парламент надасть відповідне законодавче регулювання. Профільні проекти у парламенті з’являються доволі рідко. Останнім часом винятком можна назвати хіба що проект закону «Про Захисників України». Хоча і запропоноване у ньому регулювання суттєво дублює наявне. Так, пропонується визначити, що добровольці отримують статус УБД за умови взаємодії у бойових діях з регулярними військовими формуваннями або у разі подальшого переходу на контрактну службу у регулярних формуваннях. А отже залишається лише чекати і сподіватися, що законотворці таки створять належне регулювання, яке буде гарантувати ветеранам-добровольцям права, на які вони заслуговують.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде