Депутати пропонують забрати у МВС розпорядження коштів прикордонної служби

12:25, 29 декабря 2020
На думку авторів законопроекту включення МВС у цей процес заважає ефективному фінансуванню діяльності ДПСУ.
Депутати пропонують забрати у МВС розпорядження коштів прикордонної служби
Джерело фото: dpsu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Десятеро депутатів зі Слуги Народу вважають, що на сьогодні фінансування прикордонників в Україні відбувається не найбільш ефективним способом. Головним розпорядником бюджетних коштів, які виділяються на захист кордону та утримання самої прикордонної служби, є не Адміністрація ДПСУ, а Міністерство внутрішніх справ, якому відомство підпорядковано. Депутати пропонують змінити цю систему, для цього зареєстрували у Верховній Раді законопроект №4545.

«На цей час головним розпорядником бюджетних коштів, які виділяються з Державного бюджету України для потреб Держприкордонслужби, є Міністерство внутрішніх справ України. Це призводить до затягування строків вирішення питань, пов’язаних із фінансуванням діяльності органів та підрозділів Держприкордонслужби, не дозволяє оперативно вирішувати питання державного оборонного замовлення, фінансування об’єктів будівництва (у т. ч. інженерно-технічного облаштування державного кордону) призводить до уповільнення процесів бюджетного планування, несвоєчасного реагування на виклики сьогодення», – зазначають автори законопроекту у пояснювальній записці.

Крім того, законодавці вважають, що встановлення Адміністрації ДПСУ головним розпорядником коштів, які виділяються на діяльність прикордонників, буде послідовною законодавчою діяльність. Так, у вересні цього року Верховна Рада ухвалила закон №912-IX «Про розвідку», одним із положень якого було визначено, що розвідувальний орган ДПСУ є головним розпорядником коштів, які виділяються на його діяльність. Отже, виходить дещо абсурдна ситуація, коли окремий орган відомства розпоряджається своїми фінансами самостійно, у той час, як ДПСУ для отримання коштів має чекати «доброї волі» Міністерства внутрішніх справ.

Для того, щоб виправити таке непорозуміння депутати пропонують лише одну зміну до закону «Про Державну прикордонну службу України» – доповнити статтю 27, яка визначає особливості фінансування діяльності ДПСУ. У цій статті має з’явитися нова частина наступного змісту: «Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону (Адміністрація ДПСУ – прим.), є головним розпорядником бюджетних коштів, що виділяються для фінансування діяльності Державної прикордонної служби України».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Арсен Аваков запропонував уряду внести зміни до Податкового кодексу щодо процесу проведення перевірок.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області