Як депутати пропонують боротися з корупцією при зарахуванні дітей до дитячих садків

11:30, 23 января 2021
У ВР зареєстрували законопроект, яким пропонується визначити обов’язкову черговість зарахування дітей до навчальних закладів.
Як депутати пропонують боротися з корупцією при зарахуванні дітей до дитячих садків
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Проблема зарахування дітей до дитячих садочків існує в Україні доволі давно. Про її масштаби свідчить щонайменше той факт, що у 2018 році уряд пообіцяв разом із місцевою владою ліквідувати черги – це планували зробити до 2020 року. Втім, черги і надалі існують – наприклад, у Києві родини, які подали заявки на зарахування дитини ще у вересні, досі чекають на свою чергу.

Обходить проблема дошкільного навчання не лише урядовців, але й парламентарів. Так, 16 січня у Верховній Раді зареєстрували законопроект №4604. Його автори зазначають, що своїм проектом вони хочуть закріпити порядок зарахування дітей до дошкільних закладів освіти у межах територіальної доступності до їх місця проживання, а також знизити корупційні ризики, які пов’язані із цим процесом.

Отже, законодавці пропонують доповнити закон «Про дошкільну освіту» двома новими статтями наступного змісту:

Стаття 14-1. Територіальна доступність дошкільної освіти

  1. Для забезпечення територіальної доступності дошкільної освіти органи місцевого самоврядування створюють і утримують мережу закладів дошкільної освіти.

Кожна дитина має право здобувати дошкільну освіту в закладі дошкільної освіти, що найбільш доступний та наближений до місця її проживання.

  1. Право дитини здобувати дошкільну освіту у державному або комунальному закладі дошкільної освіти, за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає ця дитина, гарантується, що не обмежує право батьків дитини обрати інший заклад дошкільної освіти відповідно до законодавства.

Стаття 14-2. Черговість зарахування дітей до закладів дошкільної освіти

  1. Діти зараховуються до закладів дошкільної освіти за наступною черговістю:

1) у першу чергу зараховуються усі діти, місце проживання яких на території обслуговування закладу дошкільної освіти підтверджене, а також діти, які є рідними (усиновленими) братами та/або сестрами дітей, які здобувають освіту у цьому дошкільному закладі, чи дітьми працівників цього закладу дошкільної освіти;

2) у другу чергу на вільні місця зараховуються діти, які не проживають на території обслуговування цього закладу дошкільної освіти.

  1. У разі якщо після вжиття вичерпних заходів кількість дітей, які мають право на першочергове зарахування, перевищує спроможність закладу дошкільної освіти, орган, у сфері управління якого перебуває заклад дошкільної освіти, невідкладно має запропонувати на вибір батьків таких дітей перелік закладів дошкільної освіти, максимально доступних і наближених до місця їх проживання, а також сприяти зарахуванню дітей до обраних їх батьками закладів дошкільної освіти.

Неоднозначною видається норма про першочергове зарахування дітей із підтвердженим місцем проживання на території «юрисдикції» дитячого садочка. Так, звісно, вона дійсно може знизити корупційні ризики під час зарахування до садка. Втім, при цьому багато людей можуть виявитися дискримінованими. Наприклад, величезна кількість людей, які винаймають житло, маючи реєстрацію у зовсім іншому місці, будуть завжди зараховуватися «у другу чергу», що у певних випадках може навпаки шкодити забезпеченню територіальної доступності. Також не можна виключати і того, що ухвалення цього законопроекту може негативно вплинути і на доступ до дошкільної освіти дітей внутрішньо переміщених осіб.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у парламенті також пропонують збільшити штрафи за невиплату заробітної плати та забрати можливість у порушників уникати відповідальності.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей