У Раді пропонують збільшити штрафи за невиплату заробітної плати

09:00, 18 января 2021
Крім того, автор законопроекту зазначає, що у чинній редакції ККУ міститься лазівка, яка дозволяє порушникам уникати відповідальності.
У Раді пропонують збільшити штрафи за невиплату заробітної плати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат Михайло Волинець від «Батьківщини» зареєстрував у парламенті законопроект №4589. Проект покликаний посилити відповідальність керівників за невиплату заробітної плати, стипендій чи пенсій. Автор зазначає, що на сьогодні проблема затримки виплат чи їхнього нездійснення взагалі стоїть доволі гостро – Державна служба статистики повідомляє, що станом на кінець 2020 року заборгованість виплат лише по заробітній платі становить майже 4 млрд грн.

«Необхідність прийняття проекту Закону, що пропонується, полягає у посиленні відповідальності, оскільки передбачений нині законодавством рівень відповідальності не сприяє зниженню заборгованості із заробітної плати, пенсії, стипендії тощо» – пише автор у пояснювальній записці.

Так, право на заробітну плату та її своєчасне отримання гарантовані не лише Кодексом законів про працю, але й статтею 43 Конституції. Більше того, Кримінальний кодекс, а саме – стаття 175, передбачає покарання за невиплату зарплат, пенсій, стипендій чи інших виплат. Втім, у цій статті міститься одна лазівка, яка дозволяє багатьом недоброчесним керівникам уникати відповідальності. І це частина 3 статті 175, яке передбачає, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності нею здійснено виплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати громадянам.

Законодавець вважає таку норму неприйнятною, адже вона фактично дозволяє керівникам порушувати закон, але все одно уникати відповідальності: «Тобто, виходячи із цієї норми, наприклад, керівник підприємства може роками не платити зарплату своїм працівникам, а якщо справа доходить до суду, то, щоб уникнути кримінальної відповідальності, він здійснює всі необхідні виплати. Така норма є вкрай ганебною та такою, що нівелює канони правосуддя взагалі».

Отже, депутат пропонує виключити ч. 3 ст. 175 Кримінального кодексу, щоб позбавити недоброчесних роботодавців такої лазівки. Втім, на цьому пропозиції щодо посилання кримінальної відповідальності не закінчуються – також Михайло Волинець хоче збільшити розмір штрафів за порушення, передбачені статтею 175.

На сьогодні, покарання за здійснення виплат ділиться на дві категорії:

  • Безпідставна умисна невиплата більш як за один місяць – карається штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів (н.м.) або до двох років виправних робіт, або позбавленням волі до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років;
  • Безпідставна умисна невиплата більш як за один місяць унаслідок нецільового використання зарплатного фонду – карається штрафом від 1000 до 1500 н.м. або обмеженням волі до трьох років, або позбавленням волі до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

Натомість автор законопроекту хоче збільшити штрафи за першою категорію – від 1500 до 3000 н.м., а за другою – від 3000 до 5000 н.м.. Депутат вважає, що збільшення цих штрафів у поєднанні з вилученням лазівки для уникнення відповідальності дозволить вирішити суттєву частину проблем, пов’язаних із невиплатами зарплат та інших виплат.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Данило Гетманцев з іншими депутатами вимагають негайно переглянути мовний закон.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки