Перші лікарі-українці отримали дозвіл на роботу у Польщі за спрощеною процедурою

11:30, 22 января 2021
Допоки в Україні лише говорять про підвищення зарплат лікарів, Польща вже дає українським медикам можливість працювати за достойні гроші.
Перші лікарі-українці отримали дозвіл на роботу у Польщі за спрощеною процедурою
Джерело фото: prawo.pl
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пандемія вкотре загострила питання потреби підвищення оплати праці лікарів – не лише в контексті доплат за роботу із хворими на коронавірус, але й підвищення оплати загалом. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов у грудні зазначав, що середня заробітна плата лікаря в Україні становить 9 тисяч гривень. І деякі з цих людей витрачають на навчання близько 10 років свого життя. Для порівняння – вантажникам без досвіду пропонують зарплату у 15 тисяч гривень.

Одним із варіантів виходу із такої ситуації для лікаря було їхати працювати до іншої країни. Зазвичай це не так просто через вимоги, які приймаючі країни ставлять до кандидатів. Втім, із 30 грудня Польща стала винятком із цього правила. У рамках протикоронавірусних заходів у країні запровадили спрощену процедуру для залучення лікарів-іноземців. І, як повідомляє Prawo.pl, вже 21 січня двоє перших лікарів-українців отримали офіційні дозволи на роботу за цією спрощеною процедурою.

Лікар, який хоче за спрощеною процедурою отримати дозвіл на роботу, повинен засвідчити документи про освіту у польському консульстві, подати заявку про бажання отримати дозвіл на роботу та пройти погодження міністром охорони здоров’я. Крім того, є ряд кваліфікаційних вимог:

  • Щонайменше 5 років медичного навчання;
  • Ступінь спеціаліста;
  • Щонайменше 3 роки лікарського стажу протягом останніх 5 років.

Також треба підтвердити володіння польською мовою, що для більшості фактично може бути найбільшою перепоною.

Як зазначає власник рекрутерської фірми Optimus Work, яка зараз активно шукає лікарів для переїзду у Польщу за цією процедурою, двоє лікарів-українців, які отримали дозвіл на роботу – це лише початок. Зараз на розгляді перебуває декілька сотень заявок. Крім того, він відзначає, що у багатьох випадках польська сторона навіть допомагає у вивченні мови.

За інформацією польських ЗМІ, більшість залучених за спрощеною процедурою лікарів зараз планують відправляти до регіональних лікарень, де відчувається брак кадрів. Працюватимуть вони на тих самих умовах, що і поляки, зокрема отримуватимуть таку саму зарплату – близько 5-10 тисяч злотих (35-70 тисяч грн). При цьому деякі місцеві ради за власною ініціативою додатково намагаються допомогти адаптуватися новим працівникам медичної системи – надають службове житло на перший час або ж допомагають у пошуку помешкання.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про те, як декомунізація у Польщі нашкодила доброчесним пенсіонерам МВС через неякісний закон.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси