Депутати почубилися на комітеті навколо заборони правоохоронцям вчитися на юристів

11:21, 22 января 2021
Парламентарі не змогли дійти згоди довкола концепції реформування юридичної освіти.
Депутати почубилися на комітеті навколо заборони правоохоронцям вчитися на юристів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

21 січня відбулося засідання Комітету Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій. Серед ключових проблем була піднята тема затвердження рекомендацій комітетських слухань на тему: “Реформування вищої юридичної освіти в Україні: проблеми та перспективи”.

З доповіддю виступила член комітету Юлія Гришина. За її словами, в ході тривалої дискусії вдалося погодити основні суперечливі моменти концепції. Серед них введення наскрізної магістратури (навчатися на юриста можна буде лише з першого курсу і до отримання ступеня магістра як в медицині), вирішили залишити право на отримання заочної освіти, при цьому заняття мають складати не менше 1/3 тих, які відвідують студенти на денній формі навчання. Встановити спеціальність «міжнародне право» у галузі знань «право», куди входитиме право і міжнародне право, заклади зі специфічними умовами навчання (наприклад, які підпорядковані Міністерству внутрішніх справ) не матимуть можливості готувати юристів.

Із гострою критикою основних норм концепції виступила народний депутат, голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка вказала, що фактично ця концепція вбиває міжнародне право.

Проти позбавлення закладів зі специфічними умовами навчання можливості готувати юристів виступили народний депутат, член Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександр Бакумов та заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Вони вказали на той факт, що часто колишні працівники органів внутрішніх справ, після звільнення за вислугою років ідуть працювати адвокатами, суддями, а це позбавить їх цієї можливості. Одна з авторів концепції Наталія Кузнєцова їм заперечила, вказавши, що можна готувати спеціалістів, зокрема слідчих і далі, але в них у дипломі не буде написано «юрист». На її думку, їм юридична освіта не потрібна.

Це викликало гостру полеміку серед сторін.

Геращенко також акцентував увагу на тому, що до обговорення концепції не долучилося Міністерство юстиції, Офіс генерального прокурора, Академія Служби безпеки України, яких дані зміни теж зачіпають. Бакумов підкреслив, що її схвалення призведе до звільнення багатьох наукових кадрів.

У кінці депутат комітету з питань освіти, науки та інновацій Іван Кириленко запропонував відкласти її схвалення і ще раз усім все обговорити, його підтримав міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. Відповідне рішення і було підтримане депутатами.

Як писала «Судово-юридична газета», 6 листопада Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій опублікував проект Концепції розвитку юридичної освіти в Україні. Зокрема, нею пропонується скорочення юридичних вузів, ліквідація спеціальності «Міжнародне право», а навчання на спеціальності «Право» буде здійснюватися лише за ступенем магістра на денній формі – заочну форму, навчання на бакалавра та молодшого бакалавра також пропонують ліквідувати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді