Колишнього голову Банку Ватикану засудили за розтрату 34 мільйонів євро

08:17, 26 января 2021
Засуджений разом зі спільниками відмивав кошти, продаючи нерухомість Банку за заниженими цінами.
Колишнього голову Банку Ватикану засудили за розтрату 34 мільйонів євро
Джерело фото: vaticannews.va
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Всі ми люди, а тому кожен з нас може піддатися спокусі. Не позбавлені такого ризику і ті, хто служить церкві. Так, свого часу не зміг стриматися від спокуси заробити трохи «брудних грошей» Анджело Калоя – колишній очільник Банку Ватикану. За інформацією CNN, суд Ватикану визнав його винним у розтраті коштів Банку.

Калоя, якому зараз 81 рік, очолював Банк Ватикану 20 років – з 1989 до 2009 року. Обвинувачення стверджувало, що він у змові з двома юристами, які консультували Банк, відмивав великі суми коштів. Засуджені у період з 2002 до 2007 року виставляли на продаж нерухомість, що належала банку, але свідомо занижували ціну.

Пресслужба Святого Престолу зазначає, що спершу втрати Ватикану від дій трійці обвинувачених оцінили у 59 мільйонів євро (понад 2 мільярди гривень). Втім, суд не знайшов правопорушень у 29 угодах і встановив, що обвинувачені розтратили 34 мільйони євро та що 19 мільйонів з них отримали самі обвинувачені. Обвинувачені свою провину не визнавали.

У підсумку Калоя та один адвокат отримати 8 років та 11 місяців позбавлення волі та 12,5 тисяч євро штрафу. Третій обвинувачений суд приговорив до 5 років і 2 місяців позбавлення волі та 8 тисяч штрафу. Усім трьом заборонено обіймати офіційні посади. Втім, 12 та 8 тисяч штрафу – це ще не всі фінансові втрати, які понесуть засуджені. Крім того, суд постановив конфіскувати 38 мільйонів євро з раніше заморожених рахунків обвинувачених. З них 20 мільйонів отримає Банк Ватикану у якості компенсації шкоди.

Разом з тим, зараз незрозуміло, чи будуть ув’язнені Аджело Калоя та Ґабріеле Ліуццо, адже першому 81 рік, а другому взагалі 97 років.

Разом з тим, як повідомляє Al Jazeera, справа Калої є показовою. Так, Банк Ватикану за свою 80-літню історію отримав далеко не найкращу репутацію – його посадовців підозрювали у відмиванні коштів разом з італійськими політиками та мафією. І Калоя став першим з представників Банку, кого притягнули до відповідальності.

Загалом же Ватикан добре знайомий із різного роду корупційними скандалами, зокрема – у вищих ешелонах. Так, лише у вересні 2020 року відгримів скандал про розтрату коштів Святого Престолу з боку одного з кардиналів Джовані Беччіу, який унаслідок цього скандалу залишив свою посаду. А просто зараз триває розслідування щодо пов’язаної з Беччіу жінкою Сесилією Маронья – у Ватикані вже оголосили про те, що суд над нею невдовзі відбудеться. Маронья отримала від Ватикану 500 тисяч євро на службові витрати. Її підозрюють у використанні частини цих коштів на предмети розкоші.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як депутати пропонують боротися з корупцією при зарахуванні дітей до дитячих садків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду