Комітет з питань правової політики схвалив законопроект про створення ВККС

17:24, 27 января 2021
Конкурсній комісії доведеться знайти не менше 32 доброчесних кандидатів до Вищої кваліфкомісії суддів, з яких буде вибирати Вища рада правосуддя.
Комітет з питань правової політики схвалив законопроект про створення ВККС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

27 січня Комітет Верховної Ради з питань правової політики схвалив доопрацьований законопроект Президента Володимира Зеленського стосовно судової реформи № 3711.

Раніше про деталі доопрацювання розповідала «Судово-юридична газета».

Отже,  члени ВККС будуть призначатися за результатами конкурсу, який складається з двох етапів. Перший – це перевірка на доброчесність, яку проводить Конкурсна комісія з питань доброчесності. Другий – перевірка на компетентність, яку проводить Вища рада правосуддя.

Положення про проведення конкурсу на предмет доброчесності, методологію оцінювання доброчесності кандидатів до ВККС, показники відповідності розробляються Конкурсною комісією з питань доброчесності та затверджуються Вищою радою правосуддя. Лише в цьому випадку документи Конкурсної комісії з питань доброчесності набувають статусу нормативного акту.

Конкурсна комісія з питань доброчесності є допоміжним органом Вищої ради правосуддя для проведення першого етапу конкурсу і прийняття рішення ВРП з питань призначення членів ВККС.

Членів КК з питань доброчесності призначає Вища рада правосуддя з числа осіб, запропонованих Радою суддів України, Радою прокурорів України, Радою адвокатів України, Президією Національної академії правових наук України.

КК з питань доброчесності розпочинає свою роботу за умови призначення щонайменше 4 членів.

Рішення КК з питань доброчесності ухвалюється, якщо за нього проголосувало не менше 4 членів.

Конкурсна комісія з питань доброчесності за результатам першого етапу конкурсу відбирає не менше 2 кандидатів на кожну вакантну посаду члена ВККС. Тобто, вона буде пропонувати на розгляд Вищої ради правосуддя 32 людини, з яких остання зможе відсіяти тих, хто, на думку ВРП, не компетентний.

Під час засідання Комітету від його членів лунало питання, як бути, якщо КК не вдасться знайти саме 32 кандидата, які були б доброчесними.

Організаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності КК з питань доброчесності здійснює секретаріат Вищої ради правосуддя.

Члени КК з питань доброчесності здійснюють свої повноваження на громадських засадах і на час роботи у КК звільняються від виконання службових обов’язків за основним місцем роботи із збереженням середнього заробітку.

З числа відібраних КК з питань доброчесності кандидатів Вища рада правосуддя проводить відбір за критеріями професійної компетентності.

Положення про проведення конкурсу на зайняття посад членів ВККС щодо добору кандидатів, які відповідають критеріям професійної компетентності, методологія, показники затверджує ВРП.

Також у перехідних положеннях передбачається, що перший склад Конкурсної комісії з питань доброчесності формується з числа 3 осіб, які є суддями або суддями у відставці, запропонованих РСУ та 3 осіб з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України.

У разі, якщо міжнародні та іноземні організації у визначений строк не запропонують представників або запропонують недостатню кількість осіб для формування повноважного складу КК з питань доброчесності, таких осіб пропонують Радою прокурорів України, Радою адвокатів України, Президією Національної академії правових наук України.

Строк каденції КК з питань доброчесності припиняється через один рік після формування повноважного складу ВККС.

Наступний склад КК з питань доброчесності формується у порядку, визначеному законом (Радою суддів, Радою прокурорів України, Радою адвокатів України, Президією Національної академії правових наук України).

Міжнародні експерти, які постійно не проживають на території України, мають право на компенсації витрат на проживання в України та проїзд з державного бюджету.

Також прописується, що кількість суддів у суді (крім Верховного Суду) визначає Вища рада правосуддя з урахуванням консультативного висновку Державної судової адміністрації України

Кількість суддів Верховного Суду визначає Вища рада правосуддя у урахуванням консультативного висновку Пленуму Верховного Суду, але не більше двохсот.

«У даному законопроекті враховані висновки Венеційської комісії та зауваження, які надавалися колегами з інших політичних партій», - сказав Павло Павліш.

Голова Комітету Андрій Костін подякував колегам за роботу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва